Bijvoegsel - Global Navigation Satellite Systemen (1/2)
De nood aan nauwkeurigheid
Wanneer teledetectiegegevens verzameld worden, is niet onmiddellijk gekend welke locatie deze gegevens voorstellen. Een satellietbeeld moet een geometrische correctie ondergaan teneinde aan iedere pixel geografische coördinaten toe te kennen. Met de constante verbetering van de ruimtelijke resolutie van satellietsensoren wordt de vraag voor een hoge ruimtelijke nauwkeurigheid steeds groter. Optische satellieten zoals IKONOS en QuickBird hebben een ruimtelijke resolutie van minder dan één meter en moeten tot op enkele centimeters geometrisch gerefereerd worden. Bepaalde radarsensoren kunnen zelfs betere resoluties geven en in die gevallen moet de nauwkeurigheid tot millimeters gaan.
Global Navigation Satellite Systemen (GNSS)
Een "Global Navigation Satellite System" (wereldomvattend satellietnavigatiesysteem) is een systeem dat bestaat uit een aantal satellieten die een baan rond de aarde hebben, grondstations die signalen van de satellieten ontvangen en gebruikers die de geproduceerde informatie gebruiken.
Het meest populaire GNSS is het Global Positioning System (GPS) dat door de Verenigde Staten van Amerika werd gecreëerd. Daarnaast is er een Russisch GNSS, het GLObal NAvigation Satellite System (GLONASS) en Galileo, dat momenteel door de Europese Unie en de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) ontwikkeld wordt. Naar verwachting is Galileo tegen 2013 operationeel.