Wat is een kunstmatig eiland?

Een kunstmatig eiland is een eiland dat door mensen is gebouwd in plaats van op natuurlijke wijze gevormd te zijn.

Kunstmatige eilanden kunnen gecreëerd worden door bestaande eilandjes te vergroten, te bouwen op bestaande riffen of verscheidene natuurlijke eilandjes tot een groter eiland samen te smelten.

Dubai huisvest een aantal van de grootste kunstmatige eilandcomplexen in de wereld, inclusief de drie Palmeilanden-projecten, The World en de Dubai Waterfront, waarvan de laatste de grootste zal zijn qua afmetingen.

In Bahrain, tussen Qatar en Saudi-Arabië, rijzen ook andere spectaculaire eilanden uit de Perzische Golf op.

Het netwerk van kunstmatige eilanden die dit deel van de Perzische Golf een nieuwe vorm geeft, is de grootste inspanning qua landwinning ter wereld. De eilanden werden gebouwd van zand dat van de zeebodem werd gebaggerd.

Deze creatie van nieuw land, waar er eens water was, is mogelijk vanwege de geringe diepte van de Golf en het brede continentaal plat voor de kust van Dubai.

Zoom Sign
Dubai
Dit beeld van de Proba-satelliet laat de door de mens gemaakte eilanden zien die net voor de kust van Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten liggen: Palm Jumeirah en The World (05/11/07). Bron: N. Sullivan/SSTL through ESA.

Toggle: Debug