De wereld van koraalriffen
Wat is koraal?
Koraal wordt vaak verward met een steen of een plant, maar in feite bestaat het uit kleine, fragiele diertjes genaamd koraalpoliepen. Iedere poliep woont in een schaal van aragoniet, een type calciumcarbonaat, en de poliepen vormen samen de kenmerkende complexe koraalpatronen.
Wat is een koraalrif?
Een rif wordt gevormd door koloniën van koraalpoliepen die welig groeien in warme en ondiepe wateren. Levend koraal groeit op de opeengehoopte skeletten van dood koraal, dus het rif groeit gestaag.
De kleuren van koraal zijn afkomstig van geassocieerde algensoorten die binnenin koraalweefsel leven en de koraalpoliepen van voedsel voorzien. Enkel levend koraal heeft een kleur; dood koraal ziet er wit uit.
Wat is een atol?
Atollen zijn ringvormige koraalriffen die om een lagune liggen. Atollen wemelen vaak van overvloedig flora en fauna.
De stijging van de zeespiegel is een bedreiging gelinkt aan de opwarming van de aarde voor de inwoners van laaggelegen koraalatollen.
Koralen zijn in gevaar!
Koraalriffen zijn uiterst gevoelig. Kleine veranderingen in het rifmilieu kunnen schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid van hele koraalkoloniën.
Koraalverbleking treedt op, wanneer de algen uit het koraalweefsel verstoten wordt, waardoor het geleidelijk zijn kleur verliest en uiteindelijk afsterft.
De precieze reden van koraalverbleking is onbekend, maar het verschijnsel wordt geassocieerd met hogere watertemperaturen, laag zoutgehalte en hoge zonlichtniveaus.
Veel bedreigingen voor koraalriffen koraalriffen zijn afkomstig van menselijke activiteiten: mariene vervuiling, mondiale verandering, overbevissing, toerisme, ontwikkeling landinwaarts, enz.
Leer meer in tutorial koraalriffen!