ASTER en Terra

ASTER

De Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer (ASTER) maakt beelden van de aarde in 14 verschillende golflengtes van het elektromagnetisch spectrum, gaande van zichtbaar tot thermische infrarood licht. ASTER is het enige instrument met hoge ruimtelijke resolutie (15-90 m) op de Terra-satelliet.

Het ASTER-instrument bestaat uit drie aparte instrumentsubsystemen: het Visible and Near Infrared (VNIR) (zichtbaar en nabij-infrarood), het Shortwave Infrared SWIR) (kortegolf-infrarood) en de Thermal Infrared (TIR) (thermisch infrarood).

Wetenschappers gebruiken ASTER-gegevens om gedetailleerde kaarten aan te maken van de oppervlaktetemperatuur, het emissievermogen, de reflectantie en de hoogte van land. Dankzij zijn hoge resolutie en vermogen om zichthoeken te veranderen kan ASTER stereoscopische beelden en gedetailleerde terreinhoogtemodellen produceren.

Ga naar asterweb om meer ASTER-beelden te bekijken.

Terra

De Terra-satelliet werd op 18 december door de NASA gelanceerd.
De satelliet draagt vijf sensoren mee (ASTER, MODIS, MOPITT, MISR en CERES) die de wisselwerkingen bestuderen tussen de atmosfeer van de aarde, landpartijen, oceanen en stralingsenergie (warmte en licht).
Het Terra-ruimtevaartuig heeft ruwweg de grootte van een kleine schoolbus.

Kom meer over Terra te weten op http://terra.nasa.gov.Zoom Sign
Terra
Artistieke impressie van het Terra-ruimtevaartuig. Bron: NASA/GSFC/Reto Stockli.

Toggle: Debug