Wat is een composietbeeld? Wat is een mozaïekbeeld?

Een composietbeeld is een beeld gecreëerd door meerdere beelden die bijeengebracht zijn om één enkele, gecombineerde afbeelding te vormen.
Een mozaïekbeeld is een groot composietbeeld gemaakt door kleine beelden te combineren.

Maandelijkse wereldwijde beelden van MODIS-gegevens

De delen met land en oceaankusten van de wereldwijde beelden in deze seizoensanimatie zijn gebaseerd op oppervlaktewaarnemingen die in 2004 maandelijks verzameld werden.

Ieder maandelijks mozaïekbeeld werd gemaakt door enkel de wolkenloze delen van beelden van één enkele dag te selecteren. Dit proces werd door een computer uitgevoerd, die automatisch door wolken bedekte delen gegevens herkent en verwijdert. Deze maandelijkse beelden zijn geen realistische landschappen, aangezien we altijd enige bewolking hebben, maar het laat toe om iedere maand een duidelijk zicht te hebben van het oppervlak van de aarde.

De Blauwe Knikker

Kijk naar dit beeld. Het is een kunstmatig zicht van de aarde omdat het gemaakt is van duizenden kleine overlappende aparte beelden. Deze aparte beelden werden gecombineerd om een reusachtige mozaïek te krijgen, een ononderbroken afbeelding van een groot gedeelte van het oppervlak van de aarde.

De Blue Marble-collectie van de NASA bevat series van mozaïeken met satellietgegevens.

Zoom Sign
Blue Marble
De Blauwe Knikker. Bron: NASA.

Toggle: Debug