AIRS en Aqua

AIRS-instrument

Het Atmospheric Infrared Sounder (AIRS)-instrument op het ruimtevaartuig Aqua van de NASA werd oorspronkelijk ontworpen om atmosferische waterdamp- en temperatuursprofielen te meten om het weer te voorspellen.

Nu is het monitoren van de toename in globale CO2-niveaus een belangrijk onderdeel van de AIRS-missie geworden. AIRS meet de verdeling van CO2 in de midden-troposfeer tegen een resolutie van 100 km en is in staat iedere dag de verdeling van CO2 over de wereld in kaart te brengen.

Zoom Sign
A-train
De Aqua-satelliet is onderdeel van de "A-Train" welke uit vijf satellieten bestaat die in formatie rond de wereldbol vliegen. Bron: NASA.

Aqua

Aqua, Latijn voor water, is een satellietmissie van NASA Earth Science die zo genoemd werd naar de grote hoeveelheid informatie die de missie verzamelt over de watercyclus van de aarde, inclusief de verdamping uit de oceanen, waterdamp in de atmosfeer, wolken, neerslag, bodemvocht, zee-ijs, landijs en sneeuwdek.

Aqua werd op 4 mei 2002 gelanceerd en heeft zes instrumenten aan boord (CERES, AIRS, AMSU, HSB, MODIS, en AMSR-E). Aqua was het eerste lid dat gelanceerd werd van een groep satellieten aangeduid als de "Afternoon Constellation" (of "A-Train").

Meer over deze satelliet op de pagina van de Aqua-missie.

Zoom Sign
Delta launch
Aqua werd gelanceerd aan boord van een Delta 7920-10L-raket om 2:55 v.m. PDT (Pacific Daylight Time) op 4 mei 2002. Foto: NASA/Bill Ingalls.

Toggle: Debug