2. Ecosystemen (6/6)
Noctiluca Scintillans
Hoewel de meeste algen groen zijn, bestaan er ook soorten met een duidelijk rode kleur, bijvoorbeeld de Noctiluca scintillans. Dit is een relatief grote (0.5 mm in diameter) dinoflagellates die niet groeit door fotosynthese, maar door het eten (phagocytosis) van andere , bacteriën en viseitjes.
Deze soort is best gekend voor bioluminiscentie. Bij gevaar zendt het een klein lichtpulsje uit om vijanden te verwarren. In het water zien we lichtvonkjes, vandaar de Nederlandse naam Zeevonk.
Met teledetectie kunnen we de concentratie vaststellen van deze en andere algen. Hoge concentraties van Noctiluca scintillans zijn aangetroffen bij de Belgische kust (Van Mol et al., 2007).
Interpretatie van de kaarten
Voordat we de kaarten beter bekijken is het belangrijk om de kleuren van de legenda te bestuderen. De legenda wordt hier getoond:
Vraag: Wat is de hoogste concentratie die op deze kaart wordt getoond?
Vraag: Voor een gezond ecosysteem nabij de kust worden waarden tussen de 5 en 20 mg m-3 beschouwd als te hoog en het resultaat van verhoogde nutriënt concentratie Wat is de bijbehorende kleur?
Meer kaarten van de Zuidelijke Noordzee
Met teledetectie kunnen we de kustzones regelmatig waarnemen. Met het MERIS instrument wordt de Nederlandse en Belgische kust bijna 80 maal onbewolkt waargenomen in 2003. Als we de opnamen per maand samenvatten, dan krijgen we de volgende kaarten voor mei en juni :
Weet je nu wanneer het gebeurde?
Vraag: Vergelijk alle kaarten van mart tot juni 2003. In welke maand is de hoogste chlorofyl waarde gemeten nabij de Belgische kust en in de Voordelta bij de Zeeuwse kust?