Supplement 4.1: Endemie (2/2)

Het tegengestelde van endemie is kosmopolitisme. Kosmopolitische soorten zijn die soorten die over de hele wereld wijd verspreid zijn (alhoewel geen enkele soort dat werkelijk is). Voor planten is een mondiale verspreiding enkel mogelijk voor een soort die a) transport in het water kan overleven en b) licht genoeg is om over duizenden kilometer door de wind meegevoerd te worden. Soorten die aan deze criteria voldoen zijn hoofdzakelijk planten die zich voortplanten door sporen, zoals bacteriën, schimmels of varens en waterplanten, zoals bijvoorbeeld algen en zonnedauw.

Voorbeelden van mariene endemische soorten zijn de Galapagos zeeleeuw (Zalophus californianus wollebaeki), de Dugong (Dugong dugon) in de westelijke Indische Oceaan (Oost-Afrika) of de Chinese Wolhandkrab (zie marinepollution-chinese_mitten_crab.html).

Zoom Sign
Galapagos Sea Lion
De Galapagos zeeleeuw (Zalophus californianus wollebaeki)
Foto: Marc Figueras
Zoom Sign
Dugong
Dugong (Dugong dugon) zich voedend op de zeebodem, Rode Zee.
Foto: Roberto Sozzani, Greenpeace

Voorbeelden van mariene kosmopolitische soorten zijn o.a. enkele diepzeekoralen, zoals de Desmophyllum dianthus of cyanobacteriën, zoals Microcoleus chthonoplastes.

Zoom Sign
Desmophyllum dianthus
De diepzeekoraal Desmophyllum dianthus
Foto: Dirk Schories
Zoom Sign
Microcoleus chthonoplastes
Beeld met lichtmicroscoop van de cyanobacterie Microcoleus chthonoplastes
Bron: NASA Microbes Image Gallery

Biogeografische regio's

Gebieden, waar endemieten of dieren en planten met gelijkaardige of gedeelde kenmerken verspreid zijn, kunnen ingedeeld worden als biogeografische regio's. De onderstaande kaart laat de biogeografische regio's van Europa zien.

Zoom Sign
Biogeographical Regions of Europe
Indicatieve kaart van de Europese biogeografische regio's
Copyright: European Environment Agency, Copenhagen [2005]