Ενδημισμός (2/2)

Το αντίθετο του ενδημισμού είναι ο κοσμοπολιτισμός. Τα κοσμοπολίτικα είδη είναι αυτά τα είδη που είναι ευρέως κατανεμημένα σε όλο τον κόσμο (αν και δεν υπάρχει στην ουσία τέτοιο είδος). Για τα φυτά μια παγκόσμια διανομή είναι δυνατή μόνο για ένα είδος που μπορεί να α) επιβιώσει την μεταφορά στο νερό, και β) είναι αρκετά ελαφρύ ώστε να παρασύρεται από τον άνεμο για χιλιάδες χιλιόμετρα. Τα είδη που πληρούν τα κριτήρια αυτά είναι κυρίως φυτά που αναπαράγονται από σπόρια, όπως τα βακτήρια, οι μύκητες ή οι φτέρες, και τα υδρόβια φυτά, όπως για παράδειγμα τα φύκη και και sundew.

Παραδείγματα θαλάσσιων ενδημικών ειδών είναι το Θαλασσολιοντάρι τα Γκαλαπάγκος (Zalophus californianus wollebaeki), το Dugong (Dugong dugon) στο Δυτικό Ινδικό Ωκεανό (ανατολική Αφρική) ή το κινέζικο καβούρι-γάντι (Eriocheir sinensis).

Zoom Sign
Θαλασσολιοντάρι του Γκαλαπάγκος
Το Θαλασσολιοντάρι του Γκαλαπάγκος (Zalophus californianus wollebaeki)
Φωτογραφία: Marc Figueras
Zoom Sign
Dugong
Dugong (Dugong dugon) τρέφεται στο βυθό της θάλασσας, Ερυθρά Θάλασσα.
Φωτογραφία: Roberto Sozzani, Greenpeace

Παραδείγματα θαλάσσιων κοσμοπολιτικών ειδών περιλαμβάνουν ορισμένους κοραλλιογενείς ύφαλους των βαθέων υδάτων, όπως το Desmophyllum Dianthus ή τα κυανοβακτήρια, όπως το Microcoleus chthonoplastes .

Zoom Sign
Desmophyllum dianthus
Κοραλλιογενείς ύφαλοι των βαθέων υδάτων: Desmophyllum dianthus
Φωτογραφία: Dirk Schories
Zoom Sign
Microcoleus chthonoplastes
Άποψη από μικροσκόπιο του κυανοβακτήριο Microcoleus chthonoplastes
Πηγή: NASA Microbes Image Gallery

Βιογεωγραφικές περιοχές

Οι περιοχές όπου βρίσκονται ενδημικά είδη, ή ζώα και φυτά με παρόμοια η κοινά χαρακτηριστικά, μπορούν να ταξινομιθούν ως βιογεωγραφικές περιοχές. Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις βιογεωγραφικές Ευρωπαϊκές περιοχές.

Zoom Sign
Βιογεωγραφικών Ευρωπαϊκών Περιοχών
Ενδειτικός χάρτης των βιογεωγραφικών Ευρωπαϊκών περιοχών
Πηγή: European Environment Agency (EEA), Copenhagen [2005]