4. Εισβάλλοντα Είδη στον Ωκεανό

Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για την κατανομή των θαλάσσιων ξενικών ειδών

Η αλλαγή του κλίματος θα επηρεάσει τα θαλάσσια και παράκτια συστήματα με μια σειρά από διάφορους τρόπους. Οι κύριες πτυχές είναι

  • μεταβλημένα θερμικά συστήματα (υψηλότερες θερμοκρασίες του νερού στις περισσότερες περιπτώσεις),

  • Μικρότερη διάρκεια κάλυψης πάγων,

  • μεταβλημένα καθεστώτα ροής ρευμάτωνς (λόγω των αλλαγών των πρότυπων της βροχόπτωσης),

  • αυξημένη αλατότητα (λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του αέρα που με τη σειρά τους οδηγεί σε υψηλότερα ποσοστά εξάτμισης), και

  • αύξηση των δραστηριοτήτων θδάτινης ανάπτυξης, με μορφή κατασκευής του καναλιών και ταμιευτήρων.

Όλα αυτά μπορεί να επηρεάσουν τις συνθήκες διαβίωσης των χωροκατακτητικών ειδών στους ωκεανούς και στα παράκτια υδάτινα συστήματα όπως τα ποτάμια, κανάλια και δεξαμενές. Ορισμένες επιπτώσεις ενός μεταβαλλόμενου κλίματος είναι επωφελείς για την εξάπλωση των χωροκατακτητικών ειδών. Άλλες μπορεί να τους σταματήσει να ευδοκίμήσουν σε νέα ενδιαιτήματα.

Τα παρακάτω αριθμητικά στοιχεία είναι ένα παράδειγμα μιας προβλεπόμενης αύξησςη στην αλατότητα των ωκεανών λόγω της αλλαγής του κλίματος.

Zoom Sign
Αλλαγές στην αλατότητα στον Ατλαντικό Ωκεανό
Πηγή: NASA
Zoom Sign
Αλλαγές στην αλατότητα στον Ατλαντικό Ωκεανό
Πηγή: NASA

Αλλαγές στην αλατότητα στον Ατλαντικό Ωκεανό, κατά μέσο όρο πάνω από τα 500 μέτρα του θαλασσινού νερού.
Το πορτοκαλί αντιπροσωπεύει αυξήσεις στην αλατότητα; το μπλε δείχνει μείωση της αλατότητας.
Αριστερά: Παρατηρηθείσες τάσεις, 1967-2006, οι οποίες δείχνουν δροσιση στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη και αυξήσεις της αλατότητας σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη.
Δεξιά: Προβλεπόμενες τάσεις για 2007-2046.




Αυτά είναι μερικά από τα αποτελέσματα που η αλλαγή του κλίματος μπορεί να έχει για τα θαλάσσια είδη:

  • Ιθαγενείς ελιδη των ζεστ'ων νερών μπορεί να επεκταθούν προς τα πιο θερμά υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη και να ανταγωνίζονται με τα είδη που είναι προσαρμόσμένα στο ψυχρό κλίμα μέσω της μεγαλύτερης ανάπτυξης και την πρόσληψής τους.

  • Οι επιτυχής εισβολείς τείνουν να είναι πιο ανθεκτικές σε εξωτερικές διαταραχές από τα αυτόχθονα είδη, και έτσι η αλλαγή του κλίματος θα μπορούσε να συνδυαστεί με άλλες καταπονήσεις να επιτρέψει τους εισβάλλοντες να ανταγωνίζονται με τα αυτόχθονα είδη.

  • Η μείωση των χαμηλών θερμοκρασιών και / ή η χειμερινή υποξία που σήμερα εμποδίζει την επιβίωση πολλών ειδών θα μπορούσε να βελτιώσει τη βιωσιμότητά τους.

  • Η αυξημένη ζήτηση νερού είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην κατασκευή δεξαμενών οι οποίες με τη σειρά τους θα χρησιμεύουν ως ορόσημα για τα χωροκατακτητικά είδη.

Το σχήμα που ακολουθεί παρουσιάζει ένα παράδειγμα όπου παρατηρήθηκε μετατόπιση των θαλάσσιων ειδών που είναι πολύ πιθανόν να οφείλεται στην αλλαγή του κλίματος.

Zoom Sign
Θαλάσσια είδη της Αλάσκας, κινούνται προς το βορρά,

Θαλάσσια είδη της Αλάσκας: μετατόπιση προς το βορρά, από το 1986 έως το 2006.

Όπως αυξάνονται οι θερμοκρασίες του αέρα και του νερού, τα θαλάσσια είδη μεταφέρονται στο βορρά, που επηρεάζουν την αλιεία, τα οικοσυστήματα και τις παράκτιες κοινότητες που εξαρτώνται στην πηγή του τροφίμου. Κατά μέσο όρο, μέχρι το 2006, το κέντρο της περιοχής για τα υπό εξέταση είδη μεταφέρθηκε 19 μίλια βορείως των τοποθεσίων τους το 1982.
Πηγή: Mueter and Litzow 2008