4. Εισβάλλοντα Είδη στον Ωκεανό

Μεταφορά των θαλάσσιων εισβάλλοντων ειδών (2/3)

2. Υδατοκαλλιέργεια

Η υδατοκαλλιέργεια είναι ισότιμη με την καλλιέργεια στο νερό. Αυτό μπορεί να λάβειο χώρα είτε σε γλυκά νερά, είτε σε καταστάσεις θαλασσινού νερού. Τα θαλασσινά είδη καλλιεργούνται κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες και εκτρέφονται για τρόφιμα, επιστημονικούς ή ψυχαγωγικούς σκοπούς, όπως το ψάρεμα ή τα aquaristics. Κατά το έτος 2005 σχεδόν 19 εκατ. ευρώ. τόνοι ψαριών και μαλακόστρακων, μαλάκιων κ.λπ. είχαν παραχθεί στα θαλάσσια ύδατα σε όλο τον κόσμο (FAO).

υδατοκαλλιέργεια
Υδατοκαλλιέργεια στα Νησιά Faroe.
Φωτογραφία: Erik Christensen

Πολλά από τα είδη που καλλιεργούνται στα θαλάσσια ύδατα δεν είναι ιθαγενή στην περιοχή όπου βρίσκονται. Στην περίπτωση των ακούσιων ελευθερώσεων μπορούν να γίνουν εισβάλλοντα είδη ή να γίνει εξάπλωση ασθενειών μεταξύ των ιθαγενών οργανισμών. Ένας από τους λόγους για τις ακούσιες ελευθερώσεις είναι για παράδειγμα οι τρύπες στα δίχτυα.

δίχτυα
Υδατοκαλλιέργεια κοντά στην ακτή του Χαβάη, όπου καλλιεργούνται ψάρια σε μεγάλα κλουβιά βυθισμένα στον ανοιχτό ωκεανό.
Φωτογραφία: NOAA


3. Canal construction

Τα παρόντα συστήματα ποταμιών της Γης έχουν δημιουργηθεί προς το τέλος της τελευταίας εποχής των παγετών περίπου πριν 10.000 χρόνια. Οι μάζες γης μεταξύ των ποταμών και των ωκεανών ενεργούν ως φυσικά εμπόδια για τα υδρόβια είδη. Ωστόσο, αυτά τα εμπόδια έχουν σε μεγάλο βαθμό τροποποιηθεί από την κατασκευή των καναλιών που επιτρέπουν την ανταλλαγή των υδρόβιων ειδών. Τα μέσα μεταφοράς μέσω ενός καναλιού είναι κυρίως μέσω της ναυτιλίας. Ωστόσο, οι εκδηλώσεις παλιρροϊκών πλημμύρων μπορεί να μεταφέρουν και τα θαλάσσια είδη αρκετά χιλιόμετρα στην ενδοχώρα.
Το άνοιγμα της Διώρυγας του Σουέζ, για παράδειγμα, ξεκίνησε μια μεγάλη εισροή πάνω από 300 είδών της Ερυθρά Θάλασσα στην Μεσόγειο, ώστε να αντικαταστήσουν πολλά αυτόχθονα είδη (Wittenberg και Cock 2001).

Zoom Sign
Διώρυγας του Σουέζ
Η δορυφορική εικόνα δείχνει το Διώρυγα του Σουέζ, μια πλωτή οδό ναυτιλίας που συνδέει το Port Said στη Μεσόγειο Θάλασσα με τον κόλπο του Σουέζ. Ο Κόλπος είναι ένας βραχίονας της Ερυθράς Θάλασσας, και βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της εικόνας. Επίσης ορατό είναι το βόρειο τμήμα του ποταμού Νείλου και το εύφορο δέλτα του ποταμού του.
Πηγή: NASA/GSFC/JPL, MISR Team