Πρόσθετο Υλικό 3.4: Επιβλαβείς Φύκια

Υπάρχουν τέσσερις κύριες ομάδες των φυκιών που αποτελούν Ανθίσεις Επιβλαβών Φυκιών (HABs):

Τα μαστιγωτά (περιλαμβάνουν τα δινομαστιγωτά), diatoms, μπλε-πράσινα άλγη, και coccolithophores Η συγκέντρωση τους μπορεί να έχει μεγάλες διακυμάνσεις: μία άνθιση μπορεί να αποτελείται από 200 ή 2 εκατ. κύτταρα φυκιών ανά λίτρο νερού της θάλασσας. Θα μπορούσε μάλιστα να είναι αυξημένη συγκέντρωση από κύτταρα φυκιών που συνδέονται με το υπόστρωμα, όπως μια λεπίδα θαλάσσιας βλάστησης ή ένα κομμάτι φύκι.

1. Μαστιγωτά/Δινομαστιγωτά

Τα μαστιγωτά είναι μονοκυτταρικοί οργανισμοί που συνήθως έχουν οργανικούς τοίχους. Μετακινούνται με ουρές που μοιάζουν με μαστίγια και μπορούν να κινούνται πάνω-κάτω στη στήλη ύδατος και να καλύψουν μέχρι 15-20 μ. σε μια μέρα..

Τα δινομαστιγωτά αποτελούν περίπου το 70% όλων των ειδών HAB. Μπορούν να ανθίσουν σε συγκεντρώσεις με πάνω από ένα εκατομμύρια κύτταρα ανά ml. Πολλοί από αυτούς τους οργανισμούς περιέχουν χρωστικές ουσίες που κάνουν το νερό να φαίνεται χρωματισμένο όταν οι εν λόγω οργανισμοί ανθίζουν, που οδηγεί στην ονομασία "κόκκινη παλίρροια" ή "καφέ παλίρροια», για παράδειγμα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα είδη δινομαστιγωτά που είναι άχρωμα.

Κόκκινη παλλοίρια
Κόκκινη παλλοίρια που προκλήθηκε από δινομαστιγωτά κοντά στην προβλήτα του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου, La Jolla California.
Φωτογραφία: Alejandro Díaz / Wikimedia Commons

2. Diatoms

Τα diatoms είναι μονοθαλαμικά φύκια αλλά επίσης παρουσιάζονται συνδεμένα σε αλυσίδες. Τα κυτταρικά τοιχώματα αποτελούνται από διοξείδιο του πυριτίου, ένα υλικό που μοιάζει με το γυαλί, το οποίο αποτελείται από ένα περίβλημα που έχει την δομή του κοχυλιού. Τα diatoms μπορούν να επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού ή να βυθίζονται στα βάθη του ωκεανού.

diatom
Το diatom Chaetoceros dichaeta. Ένα κυρίαρχο είδος κατά τη διάρκεια μιας τεχνητά αποικίας αλγών που προκλήθηκε από την ενίσχυση συγκεντρώσεων σιδήρου (EIFEX).
Φωτογραφία: Alfred-Wegener-Institut

3. Μπλε-πράσινα άλγη

Μπλε-πράσινα φύκια (ονομάζονται επίσης κυανοβακτήρια) είναι από τα παλαιότερα είδη βακτηρίων που βρίσκονται στη Γη και πιστεύεται ότι έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην προσθήκη οξυγόνου στην προϊστορική ατμόσφαιρα της Γης. Μέχρι σήμερα αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο του κύκλου του θαλασσινού αζώτου.

Τα κυανοβακτήρια ακόμα έχουν βλαστικά πιγμέντα όπως τα άλλα φύκια αλλά δεν έχουν την εσωτερική μικρο-δομή όπως τα άλλα diatoms και μαστιγωτά. Μεμονωμένα κύτταρα, ίνες, ή αποικίες συχνά επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας και, γενικά, εμφανίζονται σε μπλε-πράσινο χρώμα.

Καλοκαιρινή άνθιση στην Βαλτική Θάλασσα
Καλοκαιρινή άνθιση στην Βαλτική Θάλασσα.
Πηγή: NASA
Περισσότερες πληροφορίες για αυτή την εικόνα

4. Coccolithophores

Τα Coccolithophores είναι μονοκυτταρικά φύκια που καλύπτονται με πλάκες ανθρακικού ασβεστίου και ονομάζεται coccoliths. Τα coccoliths δίνουν στον ωκεανό μια γαλακτώδες λευκή ή τιρκουάζ εμφάνιση κατά τη διάρκεια της έντονης άνθισεις. Η μακροχρόνια ροή του coccoliths στον βυθό του ωκεανού είναι η κύρια διαδικασία για τον σχηματισμό της κιμωλίας και του ασβεστόλιθου.

άνθιση coccolithophore
Η εικόνα Envisat του MERIS μειωμένου ψήφισματος στις 3 Μαΐου 2007 δείχνει μια άνθηση φυτοπλαγκτού (κυρίως coccolithophores) γύρω από την άκρη της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας νοτιοδυτικά της Ιρλανδίας στα δυτικά της Μάγχης ,με αιωρούμενα ιζήματα στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, στο Κανάλι του Μπρίστολ και και στη Μάγχη.
Φωτογραφία: ESA