Πρόσθετο Υλικό 3.3: Ευτροφισμός

Τί είναι ο Ευτροφισμός;

Τα θρεπτικά συστατικά όπως το άζωτο και ο φώσφορος είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της πρωτογενούς παραγωγής και, επομένως, στην υγιή δομή και τη λειτουργία των υδάτινων οικοσυστημάτων.

Η διαδικασία όπου τα υδατικά συστήματα, όπως οι λίμνες, οι εκβολές, και τα αργο-κινούμενα ρέματα, λαμβάνουν υπερβολική ποσότητα θρεπτικών συστατικών που ενισχύει την ανάπτυξη των φυτών ονομάζεται ευτροφισμός.

Αυτή η ενίσχυση της ανάπτυξης των φυτών, που συχνά ονομάζεται άνθιση φυκών, μειώνει το διαλυμένο οξυγόνο στο νερό (ανοξία). Αυτό μπορεί να σκοτώσει άλλα είδη θαλάσσιας ζωής, τα οποία επίσης εξαρτούνται από το διαλυμένο οξυγόνο στο νερό.

Άνθιση φυτοπλαγκτού στη Βαλτική Θάλασσα
Μια πολύχρωμη άνθιση καλοκαιρινού θαλάσσιου φυτοπλαγκτού γεμίζει το μεγαλύτερο μέρος της Βαλτικής Θάλασσας σε αυτήν την εικόνα που έχει λυφθεί από το Envisat της MERIS στις 13 Ιουλίου 2005.
Πηγή: ESA

Τί προκαλεί τον ευτροφισμό; - Πηγές θρεπτικών συσταικών

Στη βορειοδυτική Ευρώπη και στην λεκάνη απορροής του ποταμού Δούναβη, 50-80% του συνολικού φορτίου του αζώτου προέρχεται από τη διάχυτη ρύπανση από γεωργικές απορροές (EEA 2005).

Πραγματική έγχρωμη εικόνα του δέλτα του Μισισιπή
Αυτή η έγχρωμη δορυφορική εικόνα (με πραγματικά χρώματα) εμφανίζει το alluvial fan του δέλτα του Μισισιπή, όπου ο ποταμός ρέει στον Κόλπο του Μεξικού. Τα λύματα που κατατίθονται στο δέλτα φαίνονται καθαρότατα. Οι εν λόγω καταθέσεις περιλαμβάνουν τη φυτική γη, καθώς και αζωτούχων λιπασμάτων με βάση το αγρόκτημα απορροής, που εξαντλεί το νερό γύρω από το οξυγόνο.
Πηγή: NASA

Οι κύριες πηγές φωσφορου βρισκόταν στην βιομηχανία και στα οικιακά λύματα. Ωστόσο, λόγω νομικά εφαρμοσμένων μειώσεων σε πηγές απορρίψεων από τη δεκαετία του 1980, σε ορισμένες χώρες η γεωργία έχει καταστεί, επίσης, την κύρια πηγή συμβολής φωσφόρου στις ευρωπαϊκές θάλασσες (EEA 2007).

Μάθετε περισσότερα για το θέμα: