Επιπτώσεις του πετρελαίου στην αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια
Οι πετρελαιοκηλίδες μπορούν να κάνουν ζημιά στις πηγές αλιείας και υδατοκαλλιέργειας με τους εξής τρόπους:
- φυσικής μόλυνση,
- τοξικές επιδράσεις, και
- διακοπή επιχειρηματικής δραστηριότητα.
Η φύση και η έκταση των επιπτώσεων της ρύπανσης από πετρελαιοκηλίδες στην παραγωγή θαλασσινών εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του πετρελαίου που διέρρευσε, τις συνθήκες του συμβάντος και τον τύπο των αλιευτικών δραστηριοτήτων ή επιχειρήσεων που επλήγησαν. Σε ορισμένες περιπτώσεις η αποτελεσματική απορρύπανση και τα προστατευτικά μέτρα μπορούν να αποτρέψουν ή να μειώσουν την ζημία.
Έτσι, μια σειρά παραγόντων συνδυάζονται για να καθοριστεί ο χαρακτήρας μιας σθγκεκριμένης πετρελαιοκηλίδας και τις πιθανές συνέπειες σε ευαίσθητους πόρους που βρίσκονται στην πορεία του. Ορισμένα περιστατικά μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές επιπτώσεις στους πόρους θαλασσινών, ενώ άλλες μπορεί να είναι μικρές ή να μην έχουν καθόλου σημασία. Ο όγκος της διαρροής και οποιαδήποτε άλλα μεμονωμένα παράγοντα δεν είναι αξιόπιστο κριτήρια για την πρόβλεψη ή τη μέτρηση ζημίας. Η προσεκτική εξέταση των διαφόρων πτυχών του συμβάντος είναι απαραίτητη προκειμένου να επιτευχθούν σωστά συμπεράσματα. Η ακριβή πρόβλεψη της ανάκτησης είναι εξίσου δύσκολη.
Φυσικής μόλυνση
Το πετρέλαιο μπορεί να βρωμίσει τα σκάφη και τα αλιευτικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τη σύλληψη και την καλλιέργεια εμπορικών ειδών. Μια τέτοια μόλυνση του πετρελαίου τότε εύκολα μεταφέρεται στα αλιεύματα. Ο χειρισμός των πολλών θαλασσινών προϊόντων σε χύμα μορφή σημαίνει ότι είναι σπάνια πρακτικό να εντοπιστούν και να αφαιρεθούν τα λαδωμένα δείγματα. Ο επιπλεόμενος εξοπλισμός, τα δίχτυα ανέλκυσης και cast, και οι σταθερές παγίδες που έχουν προέκταση πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας είναι πιο πιθανό να μολυνθούν από τα πλωτά πετρέλαια, ενώ οι γραμμές, δράγες, τράτες βυθού και τα βυθισμένα τμήματα των εγκαταστάσεων καλλιέργειας είναι συνήθως καλά προστατευμένα, εφόσον δεν έχουν αρθεί μέσω ελαιώδη θαλασσινή επιφάνεια, ή δεν πλήττονται από βυθισμένο πετρέλαιο.
Ειδικά ευάλωτες είναι οι εγκαταστάσεις καλλιέργειας στην ακτογραμμή, όπως τα ράφια που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια στρειδιών. Συνήθως βρίσκονται στο μέση ή χαμηλότερη ακτή, όπου το πετρέλαιο συχνά κάθεται. Οι οστρακοκαλλιέργεια και άλλα έιδη καλλιέργειας που εκτρέφονται σε κλουβιά ή δεξαμενές είναι συνήθως σε θέση να αποφεύγουν την έκθεση σε μολυσματικούς παράγοντες από πετρέλαιο που βρίσκεται μέσα στο νερό, και έτσι οι επιδράσεις, όπως η μόλυνση και η θνησιμότητα μπορούν να επιδεινωθούν. Η παρουσία των ρύπων πετρελαίου μπορεί να αυξάνει σημαντικά τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν στην διατήρηση των ζώων υπό τεχνητές συνθήκες. Αν, για παράδειγμα, ο δείκτης πυκνότητας ή η θερμοκρασία του νερού στα ιχθυοτροφεία είναι ασυνήθιστα υψηλά, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος θνησιμότητας, ασθένειας ή καθυστέρησης ανάπτυξης που μπορεί να προκληθεί ως αποτέλεσμα της μόλυνσης από το πετρέλαιο.
Toxic effects
Σε γενικές γραμμές, οι τοξικές επιδράσεις του πετρελαίου στη θαλάσσια ζωή εξαρτούνται από τη διάρκεια της έκθεσης και τη συγκέντρωση του πετρελαίου στο περιβάλλον. Τα ενήλικα ψάρια που κολυμπούν ελεύθερα, τα καλαμάρια, οι γαρίδες και τα αποθέματα άγριων άλλων σημαντικών από εμπορικής απόψεως θαλάσσιων ζώων και φυτών σπάνια υποφέρουν μακροπρόθεσμη ζημία από την έκθεση σε πετρελαιοκηλίδα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι συγκεντρώσεις του πετρελαίου στο νερό είναι σπάνια έιναι επαρκές για να προκαλέσουν βλάβες.
Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος πιθανόν βρίσκεται σε ακτές όπου τα ζώα και φυτά μπορεί να είναι σωματικά επικαλυμένα και πνιγμένα από το πετρέλαιο ή εκτίθονται απευθείας στα τοξικά συστατικά του πετρελαίου. Η παλιρροϊκή άνοδο και πτώση εκθέτει μια μπάντα της του ακτογραμμικού περιβάλλοντος στην ρύπανση από το πετρέλαιο. Βρώσιμα φύκια και αχινοί είναι παραδείγματα ειδών της ακτογραμμής που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στον πνιγμό από πετρέλαιο και την τοξικότητα του πετρελαίου. Εκτός από τη θνησιμότητα, το πετρέλαιο μπορεί να προκαλέσει περισσότερες πιο διάκριτες και πιο μακροπρόθεσμες ζημιές στη συμπεριφορά, τη διατροφή, την ανάπτυξη, και τις αναπαραγωγικές λειτουργίες.
Οικονομικές επιπτώσεις
Η πιο σοβαρή απειλή των πετρελαιοκηλίδων στον τομέα της δραστηριότητας της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας είναι η οικονομική ζημία που απορρέει από την διακοπή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Το πετρέλαιο στον νερό και η εφαρμογή της προσωρινής απαγόρευσης στις αλιευτικές συγκομιδές μπορεί να εμποδίσει την κανονική παραγωγή, ή την απώλεια της εμπιστοσύνης της αγοράς, που μπορεί να οδηγήσει σε μειώσεις τιμών ή την κατηγορηματική απόρριψη των προϊόντων της θάλασσας από τους εμπορικούς τους αγοραστές και καταναλωτές. Σε ακραίες περιπτώσεις, η απλή υπόδειξη της πετρελαϊκής μόλυνσης μπορεί να επηρεάσει την εμπορία των υψηλών τιμών πολυτελείας θαλασσινών, ακόμη και αν το προϊόν έχει αποδειχθεί ότι είναι καθαρό μετά από έλεγχο που διεξάγεται από τους ειδικούς και οι ρυπογόνες ουσίες βρίσκονται σε βασικά επίπεδα μετά από εξαντλητική χημική ανάλυση.