Επιπτώσεις του πετρελαίου στην θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα (3/3)
Έμεσες επιπτώσεις
Τα θαλάσσια φυτά και τα ζώα δεν ζουν σε απομόνωση το ένα από το άλλο. Αναπτύσσονται σε ένα περιβάλλον γεμάτο με μια ευρεία ποικιλία βιολογικών αλληλεπιδράσεων. Αυτή η αλληλεπίδραση πηγαίνει από τοη σχέση θηρευτή/θήραμα σε καταστάσεις εξάρτησης, συμβίωσης, παρασιτισμού και άλλες καταστάσεις στις οποίες ένας οργανισμός ή ομάδα οργανισμών προσφέρει ένα καταφύγιο ή άλλη ανάγκη για ένα ή περισσότερα είδη στην κοινότητα.
Μέλη όλων των ομάδων των οργανισμών - φύκη, βακτήρια, ασπόνδυλα, ψάρια, πουλιά, θηλαστικά - μπορεί να επηρεαστούν από μια πετρελαιοκηλίδα. Όλες οι ζημιές που προκλήθηκαν από το πετρέλαιο στα άτομα μιας ομάδας μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της βιολογικής κοινότητας.
Τέσσερις μεγάλες κατηγορίες έμμεσων επιπτώσεων μπορούν να διακριθούν:
- Θάνατος από ασιτία των οργανισμών των οποίων η συνηθισμένη πηγή τροφής είναι μολυσμένη, και όπου οι εναλλακτικές προμήθειες τροφίμων δεν είναι διαθέσιμες
- Διατάραξη ορισμένων αλληλεπιδράσεων μεταξύ των ειδών, λόγω της κατάργησης ή μείωσης ορισμένων ειδών
- Μεγάλου κλίμακα πολλαπλασιασμό των οργανισμών που θυρεύουν τα τρόφιμα που καταναλώνονται συνήθως από άλλα είδη που υπάρχουν στο περιβάλλον
- Τροποποίηση των ενδιαιτημάτων λόγω της απώλειας των βασικών ειδών, όπως η θαλάσσια βλάστηση ή τα ριζοφόρα, ή των επιπτώσεων των εργασιών καθαρισμού, όπως η αλλοίωση ή εξαφάνιση του υποστρώματος.
Όλες αυτές οι ενέργειες είναι προσωρινές. Μετά την ανισορροπία που προκαλείται από τη μόλυνση, στη συνέχεια, η διάδοση των ανθεκτικών, αποικιστικών οργανισμών, η πρώην ισορροπία σταδιακά αποκαθίσταται, εκτός εάν προκύψει νέα ρύπανση. Ωστόσο, αυτή η επιστροφή στο κανονικό ρυθμό μπορεί να διαρκέσει χρόνια.
Κατάσταση αναφοράς
Η μόλυνση του περιβάλλοντος και οι οικολογικές επιπτώσεις της ρύπανσης μπορούν να εκτιμηθούν απόλυτα με σύγκριση στις τιμές αναφοράς , παρέχοντας μια ακριβή αναπαράσταση της κατάσταση πριν από το ατύχημα. Η δημιουργία των συνθηκών αναφοράς είναι ο μόνος τρόπος απόδειξης της αιτιώδης συνάφειας μεταξύ της διαρροής ρύπων και των επιπτώσεων που παρατηρήθηκαν στη συνέχεια. Αυτό συνεπάγει ότι οι πληροφορίες που παρέχονται από αυτές τις συνθήκες αναφοράς πρέπει να είναι συνεπής με τις ιδιαίτερες ανάγκες της οικολογικής παρακολούθησης, προκειμένου να παρέχουν μια αντικειμενική έκθεση των επιπτώσεων.