Επιπτώσεις του πετρελαίου σε διαφορετικά είδη ακτογραμμής

Όταν μια πετρελαιοκηλίδα φτάνει στην ακτογραμμή , ή εμφανίζεται πολύ κοντά στην ακτή, τα φαινόμενα των ακαθαρσιών και η επίστρωση του πετρέλαιου στην ακτή μπορούν να έχουν αντίκτυπο στους πληθυσμούς στην παλιρροιακή ζώνη και τις διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα δίπλα στη θάλασσα. Τα θαλάσσια πτηνά και τα θηλαστικά προφανώς αποτελούν επίσης θύματα, όπως πολλά είδη πουλιών που τρέφονται από την αιγιαλό κατά την άμπωτη και φωλιάζουν στη θάλασσα, ή τα θαλάσσια θηλαστικά που αναπαύονται στην ακτή. Ωστόσο, η άλγη, τα ψάρια και τα οστρακοειδή που ζουν σε παράκτιες λίμνες, πάνω στους βράχους και στην άμμο ή την λάσπη, αναπόφευκτα επηρεάζονται.

Zoom Sign
Ευαισθησία των παλλιροικών οικοσυστήματων
Ευαισθησία των παλλιροικών οικοσυστήματων.
Πηγή: Cedre 2007: 52

Ανάλογα με το είδος της ακτογραμμής , οι επιπτώσεις μπορεί να έχουν εύρος από το να είναι σχετικά περιορισμένες, μέχρι το άλλο άκρο του φάσματος, δηλαδή να είναι εξαιρετικά δραματικές. Η ευαισθησία από διαφορετικά υποστρώματα του πετρέλαιου ποικίλλει σημαντικά, από βραχώδεις ακτές με βότσαλα, χαλίκια, χοντρή άμμο, λεπτούς κόκκους άμμου, ελώδη, κοραλλιογενείς ύφαλοι, και ούτω καθεξής.

Βραχώδεις ακτές

Zoom Sign
Πετρέλαιο σε βραχώδη ακτή
Πετρέλαιο σε βραχώδη ακτή.
Φωτογραφία: Jon Fisher, www.drr.net / Marine Photobank

Οι εκτεθιμένες, απόκρημες βραχώδεις ακτές αποτελούν μια ιδανική επιφάνεια στις οποίες μεγάλες ποσότητες λαδιού μπορούν να κολλήσουν. Αρκετά γρήγορα καθαρίζονται από τη μηχανική επίδραση της μεταγενέστερης ενέργειας των κυμάτων, και ως εκ τούτου υποφέρουν σχετικά λίγοτερη ζημιά από τις πετρελαιοκηλίδες.

Οι βραχώδεις περιοχές που μπορεί να βυθίζονται σε υψηλή παλίρροια ή σε βαρύ φούσκωμα, μπορεί να πληγούν περισσότερο σοβαρά, ειδικά εάν η προεξοχή περιέχει βραχολιμνούλες πλούσιες σε χλωρίδα και πανίδα, όπου τα παχιά στρώματα του πετρελαίου πιθανό να συσσωρεύονται.

Παραλίες

Zoom Sign
πετρέλαιο στην παραλία
Πετρέλαιο και πίσσα που έχουν συρθεί στην ακτή στο νοτιότερο σημείο του Χερσονήσου του Σινά, Αίγυπτο.
Φωτογραφία: Georg Heiss / Marine Photobank

Οι παραλίες με βότσαλα, χαλίκια και χοντρούς κόκκους άμμου είναι οι περιοχές υψηλού κινδύνου όσον αφορά την βαθιά μόλυνση. Οι περισσότεροι υδρογονάνθρακες μπορούν εύκολα να εισέλθουν στα κενά και στην ροή σε τόσο μεγάλο βάθος που είναι πρακτικά αδύνατο να αφαιρεθούν χωρίς να πάθουν σοβαρή βλάβη οι πληθυσμοί που διαβιώνουν εντός του υποστρώματος των ιζημάτων.

Η λεπτόκοκκες παραλίες τείνουν να διατηρούν το πετρέλαιο στην επιφάνεια, αφού το λάδι είναι πολύ πιθανόν να είναι πολύ παχύρρευστο και να μην μπορεί να διεισδύσει στα βάθη μέσα από τα πολύ μικρά κενά. Το πετρελαίο μπορεί να συσσωρεύεται κατά μήκος του high tide και να καλύπτεται πάνω από ένα στρώμα από καθαρή άμμο κυμαινόμενου πάχους. Η ανάπτυξη στην παραλία μπορεί να προκαλέσει τα στρώματα του πετρελαίου να καλύπτονται με άμμο, δημιουργώντας εν'αλλάξ στρώματα. Τα θαμμένο πετρέλαιο είναι πολύ προβληματικό, αφού τα στρώματα του πετρελαίου μπορεί να αποκαλυφθούν από τα κύματα που τα σαρώνουν ως αποτέλεσμα να μολύνουν και άλλες περιοχές.

Λασπώνερα και βάλτοι

Το παλιρροιακό έλος, συμπεριλαμβανομένων των λίμνων με ψάρια και στρείδια και τα έλη, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Τα δίκτυα των καναλιών προτιμούν την μεταφορά του πετρελαίου προς την κατεύθυνση των πολύ προστατευμένων περιοχών όπου τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας και τα ψιλά ιζήματα τα διατηρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το πετρέλαιο γρήγορα και σοβαρά επηρεάζει τους πληθυσμούς των ασπόνδυλων που ζουν στο ίζημα, και τα τμήματα των φυτών σε επαφή με το νερό. Η ανθρώπινη παρέμβαση σε αυτό το είδος περιοχής μπορεί να οδηγήσει σε κινδύνους διατάραξης στην τοποθεσία και στην τροποποίηση της οικολογικής ισορροπίας. Η παρέμβαση στους τομείς αυτούς θα πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένη και να εκτελείται με προσοχή.

Zoom Sign
πετρέλαιο στους βάλτους
Βάλτος κοντά στο Fort Johnson, Νότια Καρολίνα, στο λιμάνι του Charleston, έχει λαδωθεί ως αποτέλεσμα της πετρελαιοκηλίδας του M/V EVERREACH το 2002.
Φωτογραφία: NOAA

Οι θαλάσσιοι βάλτοι σε εύκρατες περιοχές, όπως τα τροπικά ριζοφόρα, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στη ρύπανση πετρελαίου. Η αναπνοή των αέριων ρίζων των μαγγρόβιων δέντρων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη από ακόμη και μόνο μια σταλιά πετρελαίου. Επιπλέον, πολλά είδη ζουν σε αυτές τις περιοχές, ορισμένα μόνιμα, άλλα σε εποχιακή βάση, και πολλά στα πρώτα στάδια ζωής, όταν είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.

Το λάδωμα του μαγγρόβιου βάλτου κατά τη διάρκεια της σεζόν, όταν οι μικρές γαρίδες τρέφονται εκεί πριν πάνε στη θάλασσα μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την παράκτια αλιεία και την βιοποικιλότητα του περιβάλλοντος χώρου για αρκετούς μήνες, ή ακόμη και χρόνια.

Κοραλλιογενείς ύφαλοι

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι προστατεύονται από βλέννα που εκκρίνονται από τους πολύποδες και έτσι γενικά αντιστέκονται μικρά απομονωμένα ατυχήματα αρκετά καλά. Επιπλέον, ένα προστατευτικό υδάτινο στρώμα παραμένει συνήθως μεταξύ των κοραλλιών και της επιφάνειας της πετρελαιοκηλίδας. Ωστόσο, οι επανειλημμένες περιπτώσεις ρύπανσης μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες για αυτά, όπως η μεγάλης κλίμακας λίπανση του επιφανειακού στρώματος των υφάλων (το μόνο ζωντανό κομμάτι του υφάλου) που προκαλείται από τις παλίρροιες και τα φουσκώματα. Κάποια από τα πολλά είδη ψαριών, ασπόνδυλων και θαλάσσιων φυκιών που ζουν σε κοραλλιογενείς οικότοπους μπορεί να μειωθούν σοβαρά, ακόμη και αν το ίδια το κοράλλι υπέστη μόνο ήπιες επιπτώσεις.

Zoom Sign
μεταμόσχευση κοράλλιων για να  προστατευτούν από το λάδωμα
Μεταμόσχευση κοράλλιων ως μέρος των δραστηριοτήτων αποκατάστασης στο Pago Pago, Αμερικάνικη Σαμόα. Τα κοράλλια προστατεύονταν από μια πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από ένα ναυάγιο.
Φωτογραφία: NOAA
Κείμενο: Cedre 2007