Μη σκόπινμες απορρίψεις πετυρελαίου στη θάλασσα

Σύμφωνα με τις στατιστικές ασφαλιστικών εταιριών, 80% των ατυχημάτων των πετρελαιοφόρων που προκαλούν διαρροές πετρελαίου στη θάλασσα είναι αποτέλεσμα ανθρώπινων σφάλματων:

  • κακή διαχείριση ελιγμών,
  • παραμέληση συντήρησης,
  • ανεπαρκή έλεγχο των συστημάτων,
  • έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των μελών του πληρώματος,
  • κόπωση,
  • ανεπαρκή απόκριση σε ένα ασήμαντο περιστατικό με αποτέλεσμα να κλιμακωθεί σε ένα μεγάλο ατύχημα.

(Cedre 2007: 31)

Το σχήμα που ακολουθεί δείχνει τα αίτια των ατυχημάτων των πετρελαιοφόρων με διαρροές πάνω από 700 τόνους μεταξύ 1974 και 2007 (πηγή στοιχείων: ITOPF 2008; πηγή εικόνωβ: Cedre 2007: 32).

σκίτσο ατυχήματος δεξαμενοπλοίου εξαιτίας προσάραξης
Προσάραξη: 34%
σκίτσο ατυχήματος δεξαμενοπλοίου λόγω σύγκρουσης
Σύγκρουση: 28%
σκίτσο ατυχήματος δεξαμενοπλοίου που οφείλεται σε δομικές ζημιές
Δομικές ζημιές: 13%
σκίτσο ατυχήματος δεξαμενοπλοίου που οφείλεται σε φόρτωση/εκφόρτωση
Φόρτωση/εκφόρτωση: 9%
σκίτσο ατυχήματος δεξαμενοπλοίου που οφείλεται σε φωτιά/έκρηξη
Φωτιά/έκρηξη: 9%
κενό για άλλα/άγνωστα
Άλλα/άγνωστα: 7%

Οι συγκρούσεις οφείλονται γενικά σε λανθασμένους ελιγμούς, ιδίως σε κακή ορατότητα και/ή απασχολημένη ναυτιλιακή περιοχή οδικής κυκλοφορίας. Η προσάραξη επίσης είναι συχνά λόγω των λανθασμένων ελιγμών, που συχνά επιδεινώνονται από ισχυρούς ανέμους, ρεύματα και προκλητικές κακές καιρικές συνθήκες. Η προσάραξη του Sea Empress στην είσοδο του λιμένα Milford Haven, στην Ουαλία (Μεγάλη Βρετανία), είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

Όμως, οι βλάβες στον εξοπλισμό είναι μια πιο κοινή αιτία της προσάραξη από τις συγκρούσεις. Η προσάραξη του δεξαμενόπλοιου Braer στους Νήσους Shetland, στη Σκωτία (Μεγάλη Βρετανία), που προκλήθηκε από εισερχόμενο θαλασσινό νερό σε μια δεξαμενή καυσίμων, προκαλώντας βλάβη του κινητήρα, είναι ένα κλασικό παράδειγμα της τεχνικής βλάβης.

Ρίψεις πετρελαιοφόρων

Ο Διεθνές Οργασνισμός Ρύπανση των Ιδιοκτητών Πετρελαιοφόρων (ITOPF) τηρεί μια ενημερωμένη βάση δεδομένων στο Διαδίκτυο (βλ. παρακάτω) για τις πετρελαιοκηλίδες άνω των 700 τόνων, από τα πετρελαιοφόρα, μεταφορικά μεταλλεύματος και φορτηγίδες-δεξαμενές που έχουν συμβεί σε όλο τον κόσμο από το 1967. Παρέχονται επίσης ληροφορίες σχετικά με τις διάφορες πτυχές των διαρροών και τις συνέπειές τους.

Αυτά τα στοιχεία φέρνουν στο φως το γεγονός ότι λίγο περισσότερο από 5,5 εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου διέρρευσαν στη θάλασσα σε όλου του κόσμου τις θάλασσες, από τα ατυχήματα των πετρελαιοφόρων κατά την περίοδο 30 χρόνων 1970-2000, συνολικού ύψους περίπου 182.000 τόνους ετησίως με τη μέγιστη τιμή των 640.000 τόνων το 1979.

Αριθμός των ατυχημάτων των πετρελαιοφόρων που προκαλούν διαρροές πάνω από 700 τόνους
Αριθμός των ατυχημάτων των πετρελαιοφόρων που προκαλούν διαρροές πάνω από 700 τόνους κατά την περίοδο από το 1970-2000.
Πηγή: Cedre 2007, 31; πηγή δεδομένων: ITOPF, 2004

Από τότε, εκτός από μια κακή χρονιά το 1991, η τάση είναι προς την κατεύθυνση μιας σημαντικής μείωσης. Κατά τη δεκαετία 1990 - 1999, 73% (830.000 τόνους) του συνολικού ποσού που διέρρευσε (1.140.000) προκλήθηκε από μόνο 10 ατυχήματα .

Περισσότερες πληροφορίες

ιστοσελίδα ITOPF
Η ιστοσελίδα του ITOPF, 05.03.2009

Το ITOPF είναι ένας αμοιβαίος οργανισμός που παρέχει τεχνικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της ρύπανσης για τους πλοιοκτήτες των πετρελαιοφόρων. Οι εμπειρογνώμονες του ITOPF συμβάλλουν στην αντιμετώπιση διαχείρισης των πράξεων, τησ αξιολόγησης των επιπτώσεων και της περιβαλλοντικής αποκατάστασης σε όλο τον κόσμο. Βλ. την κατωτέρω αρχική σελίδα του δικτυακού τόπου του ITOPF, η οποία αποτελεί απαραίτητη πηγή πληροφοριών σχετικά με τα ατυχήματα, τι τα προκαλεί και την αντίδραση που πραγματοποιήθηκε. Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. www.itopf.com