2. Η ρύπανση από πετρέλαιο
Πώς έρχετε το πετρέλαιο στις θάλασσες;
Το γραφικό που ακολουθεί δείχνει το ποσοστό των εισροών πετρελαίου στη θάλασσα μέσω των πλοίων και άλλων θαλάσσιων δραστηριοτήτων, καθώς επίσης και το πετρέλαιο από φυσικές πηγές (διαρροές).
Περίπου 165.000 τόνοι πετρελαίου ετησίως χύνονται στη θάλασσα μετά από θαλάσσια ατυχήματα. Αυτό ισοδυναμεί με το 13,25% του συνολικού ποσού των εισροών πετρελαίου στη θάλασσα μέσω των υδάτων από δραστηριότητες βασισμένες στη θάλασσα.
Άλλα 206 000 τόνους πετρελαίου (16,54%) απελευθερώνονται κάθε χρόνο εξαιτίας λειτουργικές απορρίψεις ρουτίνας , 186 000 τόνους (14,94%) εκ των οποίων είναι ιλύς από τα καύσιμα των πλοίων. Άλλες πηγές εισροών πετρελαίου στη θάλασσα από πλοία περιλαμβάνουν τη σκόπιμη απόρριψη χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων.
Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς, οι περισσότερες από τις εισροές πετρελαίου στο θαλάσσιο περιβάλλον (περίπου 70%), στην πραγματικότητα προέρχονται από χερσαίες δραστηριότητες !
Πολλές διαρροές πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου συμβαίνουν κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο, όταν γίνεται πλήρωση, άδειασμα και καθάρισμα των δεξαμενών ή σωλήνων, ή και στην καθημερινή λειτουργία των εργοστασίων, αγωγών, ή πετρελαιοπηγών στη στεριά. Αυτές οι διαρροές μπορεί να προκύψουν από τεχνική βλάβη, αμέλεια, βανδαλισμό, ατυχήματα ή ένοπλες συγκρούσεις.
Μετά που συμβεί πετρελαιοκηλίδα, η πλειοψηφία του προϊόντος εξατμίζεται και το υπόλοιπο βιοδιασπάταο κατά το ταξίδι της ως απορροή ή μέσω της αποχέτευσης.
Υπάρχουν άλλες πιο ανθεκτικές ουσίες που ενδεχομένως να εισρέουν σε αυτό το σύστημα και να καταλήξουν στη θάλασσα, όπου συμβάλλουν στη ρύπανση των ακτών, σχηματίζοντας γυαλάδα, μπάλες πίσσα και μπαλώματα από πετρέλαιο.