1. Inleiding

Welkom bij de module "Zeevervuiling"

Het mariene milieu wordt negatief beïnvloed door vervuilende stoffen, vooral in kuststreken, waar de impact van vervuild water op mensen, dieren en planten het sterkst voelbaar is. Terwijl voor de identificatie van veel vervuilende stoffen laboratoriumanalyse nodig is, kan teledectectie vanuit vliegtuigen en satellieten gebruikt worden om lozingen van olie en chemicaliën, giftige algen en thermische vervuiling waar te nemen en te monitoren.


Bestrijdingsmaatregelen na tankerongevallen op zee
kunnen ondersteund worden door teledetectie

Zoom Sign
sinking oil tanker
Olietanker op drift voor de kust van Rio de Janeiro -15 oktober 2002.
Bron: NASA

Olie is giftig voor vis en waterorganismen. Langdurige blootstelling tast de voortplanting, groei en voeding van waterleven aan, zelfs bij lage concentraties. Een druppel olie zo groot als een 20 cent-stuk kan een vogel doden!

Maar er zijn veel andere vormen van zeevervuiling, het gaat niet enkel om olie. Ongevallen met grote schepen kunnen er ook voor zorgen dat chemicaliën of ladingen in zee terechtkomen. Zeevervuiling kan ook ver weg in het binnenland veroorzaakt worden door het dumpen van giftige stoffen in rivieren. Daar alle rivieren uiteindelijk in de zee uitkomen, komen daar alle stoffen terecht die door het water worden opgenomen.



Veranderingen in het mariene milieu kunnen ook de oorzaak zijn van de groei en verspreiding van algen. Deze veranderingen kunnen in verband gebracht worden met de waterkwaliteit, temperatuur, voedingsstoffen, zonlicht of andere factoren. Sommige van deze algen kunnen schadelijk zijn voor de mariene biota door zuurstof op te gebruiken en/of toxines af te geven.

Jacht op dodende algen vanuit de ruimte

Zoom Sign
red tide from space
Rode vloed voor de kust van Texas - 29 september 2000.
Bron: NASA

Rode vloed is een verschijnsel dat veroorzaakt wordt door algenbloei langs kustgebieden. Deze bloei verkleurt over het algemeen het water maar in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden kan zij allerlei kleuren hebben. De verspreiding van algenbloei kan met behulp van teledetectietechnieken waargenomen worden.

In deze module nodigen wij je uit om te leren...

  • Waar zeevervuiling vandaan komt;

  • Over de effecten die vervuilende stoffen op het milieu hebben;

  • Hoe teledetectie kan helpen om zeevervuiling waar te nemen;

  • Welke methodes gebruikt kunnen worden om verschillende vervuilende stoffen te detecteren;

  • Hoe satelliet- en luchtbeelden geïnterpreteerd moeten worden met betrekking tot vervuilende stoffen, en;

  • Wat er gedaan kan worden om zeevervuiling te voorkomen.