De serres van Almería

Download het werkblad "De serres van Almería" voor gebruik in de klas. Het werkblad is ook online beschikbaar.
Experiment
Experiment.
Bron: Eige illustratie

Inhoud:

Om de Europese markten te bevoorraden met seizoenvreemd fruit en groenten in de winter is het gebruik van serres in de regio Almería normale praktijk geworden. Daardoor is een grote overspannende plastic zee ontstaan aan de kust van Almería. Omdat het winterklimaat van Almería ook niet zorgt voor een optimale plantengroei, hebben de telers in hun serres en onder hun plastic zeildoeken een kunstmatig broeikaseffect gecreëerd om een voor de groei geschikte omgeving in stand te kunnen houden.

Didactisch commentaar:

Oplossing voor het werkblad 'Serres van Almería'

1. Doe het experiment in groepen van twee. Wat gebeurt er?

In het eerste glas zal er niets gebeuren, omdat de rook gewoon uit het glas zal komen. Omdat het tweede glas afgedekt is, kan de rook er niet uit. Door de combinatie van hitte (via de lamp) en de beginnende rook (hier voorgesteld als CO2) zal de temperatuur langzaam stijgen.

2. Probeer de gemeten resultaten uit te leggen.

In het experiment is het broeikaseffect gesimuleerd. De projectoren stellen het zonlicht voor dat de aarde verwarmt, die opnieuw warmtestralen uitzendt. De warmtestralen gaan relatief ongehinderd door de lucht. Het broeikasgas CO2 is verantwoordelijk voor de opname van de warmte. De gassen fungeren als barrières voor de weerkaatste warmtestralen. Vanwege het broeikaseffect stijgt de temperatuur meer dan in zuivere lucht.

3. Welke teelvoordelen levert het tweede glas op?

Hetzelfde principe wordt gevolgd. Omdat het klimaat in Almería ook niet het hele jaar door ideaal is voor de plantenteelt, gebruiken serres kunstmatige warmte zodat het hele jaar door vers fruit en verse groenten gekweekt kunnen worden.



Download het werkblad "De serres van Almería" voor gebruik in de klas. Het werkblad is ook online beschikbaar.