Uitleg over de verandering in landdek

Veranderingen in landdek, veranderingen in de biofysische kenmerken van het aardoppervlak, en landgebruik, bepaald door de doelstellingen van door de mens gestuurd gebruik, zijn twee van de voornaamste determinerende factoren van mondiale milieuveranderingen, waarvoor de oorzaken veelvuldig en complex zijn. Naast de natuurlijke invloedrijke factoren, zoals klimaat, terrein, hydrologie (water) en vegetatie, spelen de socio-economische factoren (het door de mens gestuurde gebruik) de grootste rol (Schinninger 2008).

De consequenties van deze door de mens veroorzaakte veranderingen in landdek kunnen ingedeeld worden in onrechtstreekse en rechtstreekse effecten. Rechtstreekse effecten, zoals transformatie, schade en fragmentatie (dissectie) van landdek leidt tot een toegenomen erosie (afslijten van bodemmateriaal door, bijvoorbeeld, water), veranderingen in watercirculatie, de voedingsscyclus en de warmtebalans. Onrechtstreekse effecten variëren van veranderingen van soortenassemblage tot biodiversiteitsverlies (Schinninger 2008).

Veranderingen in landdek van 1981 tot 2000

Schatten van toekomstig landdek

" Het is buitengewoon moeilijk, en waarschijnlijk zelfs niet mogelijk, om de complexe interactie van sociale, economische en demografische factoren te voorspellen en hoe zij landdek in de toekomst zullen wijzigen." (DeFries et al. 2002, cited from Schinninger 2008).

Ongeacht de enorme moeilijkheid om toekomstig landdek en landdekveranderingen te voorspellen, wordt door berekeningen voorspeld dat deze zich voornamelijk in de tropen zullen voordoen (Voldoire 2006).

Veranderingen in landdek en landgebruik beïnvloeden het klimaat van de toekomst. Verdere beslissende, door de mens teweeggebrachte factoren voor het klimaat zijn grotere concentratie van broeikasgassen en aërosols (fijne deeltjes in de atmosfeer). De door de mens gestuurde veranderingen in vegetatie door verstedelijking, ontbossing en landbouw zijn echter vaak niet opgenomen in de klimaatsimulaties van de toekomst (Lamptey et al. 2005).