Teledetectie van sites behorend tot het natuurlijk erfgoed

Virunga National Park (2/2)

De grenzen van beschermde gebieden definiëren

Het concept "beschermd gebied" houdt een of andere wetgeving in die borg staat voor de bescherming van een site behorend tot het natuurlijk erfgoed. In ontwikkelingslanden echter, bestaat de wetgeving voor de meeste sites die behoren tot het natuurlijk erfgoed, hoewel ze beschermd zijn, enkel op papier. Voor een aantal beschermde gebieden van de Democratische Republiek Congo, bijvoorbeeld, beschrijft de tekst m.b.t. de oprichting van het beschermd gebied de grenzen van de site: "Vanaf een punt beginnend bij de noordelijke oever van het Kivumeer en vanaf de oostelijke grens van de lavastroom van vulkaan Rumoka; gevolgd door de westkant van de lavastroom net aan het begin van de heuvel gekend als Nyamutsibu..." Het is duidelijk dat een dergelijke vage definitie juridische problemen met zich meebrengt. Immers, het wordt toch heel moeilijk voor een conserveringsinstantie om ook maar één argument aan te brengen tegen een persoon die een site behorend tot het natuurlijk erfgoed binnengedrongen is: hoe kan men bewijzen dat het om een inbreuk gaat?

Zoom Sign
De bergen van Virunga gezien vanuit de ruimte
De bergen van Virunga gezien vanuit de ruimte.
Bron: Landsat

Satellieten zijn bijzonder nuttig om de habitat te monitoren. In dit voorbeeld observeert LANDSAT de Virungabergen. De satelliet kan om de 18 dagen een beeld van dit gebied vastleggen en biedt zo een unieke bron aan informatie om veranderingen op te sporen en eventuele bedreigingen waar te nemen. Een natuurlijk erfgoed in de Virungabergen is het 'ondoordringbare woud van Bwindi', wat aantoont dat het voor de mens moeilijk is om het park binnen te komen en het park als geheel te observeren. Toch kunnen satellietbeelden om de 18 dagen het ganse park gemakkelijk observeren!

De volgende video illustreert het gebruik van optische satellietgegevens die zijn samengesmolten met SRTM-gegevens om de topografie voor de Werelderfgoedsites in de bergen van Virunga automatisch te verkrijgen.

Let a.u.b. vooral op de kaarten die verkregen werden uit satellietbeelden.

Klik op het beeld om te starten (externe applicatie, opent in een nieuw browservenster).



Nauwkeurige cartografie voor sites behorend tot het natuurlijk erfgoed, verkregen uit satellietbeelden

Teledetectie wordt uitermate nuttig bij het helpen definiëren van de grenzen van een site behorend tot het natuurlijk erfgoed. Satellietbeelden kunnen automatisch verbeterd worden en wanneer ze gecombineerd worden met een ander type sensoren (vb. topografische gegevens van SRTM) kan het beeld zelf georthorectificeerd worden. Het resultaat is een uitermate nauwkeurig cartografisch satellietbeeld dat compatibel is met GPS-apparatuur. Een dergelijk beeld vormt al een nauwkeurige kaart waarmee de conserveringsinstanties zonder enig probleem de grenzen van de beschermde gebieden kunnen definiëren.

Het Werelderfgoed beschermen door middel van educatie

In 2002 werd een animatiereeks genaamd Patrimonito's World Heritage Adventures gelanceerd, waarin Patrimonito Werelderfgoedsites introduceert, de bedreigingen waarmee ze geconfronteerd worden en oplossingen voorgesteld worden om ze te beschermen.

De animatiefilmpjes zijn gebaseerd op storyboards gemaakt 'door jonge mensen voor jonge mensen' en blijken bruikbaar didactisch ondersteuningsmateriaal. Ze zijn populair aan het worden bij events die door UNESCO worden georganiseerd.

Ontspan je en beleef plezier bij het bekijken van de cartoon "Patrimonito's werelderfgoedavonturen bij het beschermen van berggorilla's"!
start video
Klik op het beeld om te starten (opent in een nieuw browservenster of player).