Teledetectie van sites behorend tot het natuurlijk erfgoed

Het Everglades National Park, Florida, VS (2/2)

Bijdrage van teledetectie:
30 jaar aan veranderingen in het Everglades National Park, VS

Zoom Sign
Het Everglades National Park, Florida, VS, 22 maart 1973
Het Everglades National Park, Florida, VS, 22 maart 1973.
Bron: UNEP Atlas of our Changing Environment

Met dit voorbeeld tonen we de kracht van teledetectie aan wanneer het gebruikt wordt om veranderingen te vergelijken op hetzelfde aardoppervlak gedurende een zekere tijdspanne.

Dit specifieke voorbeeld illustreert de situatie van het Everglades National Park in Florida, VS, 30 jaar geleden en nu. In dit voorbeeld tonen we een vergelijking tussen het natuurlijk erfgoed van de Everglades zoals het door de satelliet Landsat werd waargenomen in 1973, en dan zoals het werd gezien in 2002. In de vergelijking zien we een aantal landbouwpatronen uit 1973 die aanzienlijk zijn toegenomen in 2002. Dit betekent dat er een grote toename is geweest van menselijke infrastructuur in het gebied.

Een dergelijke menselijke infrastructuur vereist water voor dagelijks gebruik en deze vraag naar water zet de site onder enorme druk. Water is het sleutelwoord voor de Everglades. Satellieten helpen om menselijke nederzettingen te monitoren en om hun groei te controleren wanneer ze uit de hand beginnen te lopen. Bijgevolg is het vergelijken van satellietbeelden uiterst nuttig om veranderingen die zich hebben voorgedaan op het aardoppervlak te begrijpen.

Bekijk deze gesimuleerde vlucht over het Everglades National Park (Landsat 7 gegevens):

Bron: NASA/Goddard Space Flight Center Scientific Visualization Studio






Zoom Sign
Het Everglades National Park, Florida, VS, 9 januari 2002
Het Everglades National Park, Florida, VS, 9 januari 2002.
Bron: UNEP Atlas of our Changing Environment

We maken ook gebruik van dit voorbeeld om aan te tonen op welke manier teledetectie in staat is om vochtige gebieden te identificeren. Wanneer je goed kijkt naar het satellietbeeld zie je een groen/bruin gekleurd donkerder gebied. Dit is het gebied dat voortdurend vochtig is en dat de habitat vormt voor een groot aantal belangrijke soorten. Teledetectie wordt gebruikt door de autoriteiten die instaan voor het behoud van de Everglades als een ondersteuningsmiddel voor beheer- en rehabilitatieprojecten. Deze activiteit is zeer belangrijk voor het behoud van de natuurlijke ecosystemen in de Everglades, voor het inzien dat de steeds verder oprukkende beschaving een bedreiging vormt voor hun overleving, en voor de ontwikkeling van plannen voor het behoud en het beheer van dit belangrijk natuurlijk erfgoed.

Zoom Sign
Landsat image of the Everglades National Park
Dit beeldwerd genomen door de sensor Enhanced Thematic Mapper plus (ETM+) aan boord van Landsat 7 op 2 mei 2000. Het is een valsekleurencomposietbeeld met kortegolf-infrarode, nabij-infraroed en groene banden. Het beeld is ook verscherpt aan de hand van de panchromatische band van de sensor.
Bron: NASA