Η Τηλεπισκόπηση των Περιοχών Φυσικής Κληρονομιάς

Τι είναι η Φυσική Κληρονομιά;

Η Φυσική Κληρονομιά είναι η κληρονομιά των φυσικών, μη-ανθρωπογενών περιοχών.
Μπορεί να μένετε κοντά σε ένα δάσος ή μια πεντάμορφη παραλιακή ακτή. Αυτά είναι μέρη της δικής σας Φυσικής Κληρονομιάς.

Όταν ένας τόπος έχει μια εξαιρετική φυσική σημασία για την κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας μπορεί να εγγραφεί στον Κατάλογο περιοχών Φυσικής κληρονομιάς της UNESCO. Οι περιοχές αυτές που αποτελούν μέρος του καταλόγου της UNESCO Φυσικής Κληρονομιάς θεωρούνται "φυσική κληρονομιά" για τους εξής λόγους:


Zoom Sign
Φάλαινα του Νότου
Φάλαινα του Νότου (Eubalaena australis), Peninsula Valdés, παταγονία, Αργεντινή
Φωτογραφία: Michaël Catanzariti / Wikimedia Commons
  • φυσικά χαρακτηριστικά που αποτελούνται από φυσικούς και βιολογικούς σχηματισμούς ή ομάδες τέτοιων σχηματισμών, που έχουν εξαιρετική παγκόσμια αξία από την αισθητική ή επιστημονική άποψη

  • γεωλογικούς και φυσιογραφικούς σχηματισμούς και επακριβώς οριοθετημένες περιοχές που αποτελούν τον οικότοπο των απειλούμενων ειδών ζώων και φυτών που έχουν εξαιρετική παγκόσμια αξία από την άποψη της επιστήμης ή της διατήρησης

  • φυσικά περιβάλλοντα ή επακριβώς οριοθετημένες φυσικές περιοχές που έχουν εξαιρετική παγκόσμια αξία από την άποψη της επιστήμης, της διατήρησης ή της φυσικής ομορφιάς.

(Άρθρο 2 της Σύμβασης της παγκόσμια Κληρονομιάς της UNESCO http://whc.unesco.org/archive/convention-en.pdf)


Zoom Sign
Λίμνη σε βουνό στον ορεινό όγκο Sorapiss στις Δολομίτες, Ιταλία
Λίμνη σε βουνό στον ορεινό όγκο Sorapiss στις Δολομίτες, Ιταλία
Φωτογραφία: Llorenzi / Wikimedia Commons

Η ιδέα του συνδυασμού της διατήρησης των πολιτιστικών χώρων με εκείνες της φύσης προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Μια διάσκεψη στο Λευκό Οίκο στη Ουάσιγκτον DC, το 1965, έκανε άιτημα για μια «Κληρονομιά», που θα μπορούσε να τονώσει την διεθνή συνεργασία για την προστασία "των εξαιρετικών φυσικών και γραφικών περιοχών και ιστορικών τόπων του κόσμου για το παρόν και το μέλλον όλων των πολιτών του κόσμου». Το 1968, η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) ανέπτυξε παρόμοιες προτάσεις για τα μέλη της.

Οι εν λόγω προτάσεις παρουσιάστηκαν το 1972 στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον στη Στοκχόλμη. Τελικά, ένα ενιαίο κείμενο είχε συμφωνηθεί από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Η Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς εγκρίθηκε από τη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στις 16 Νοεμβρίου 1972.

Θεωρώντας την κληρονομιά τόσο ως πολιτιστική όσο και φυσική, η Σύμβαση μας θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με την φύση, και της θεμελιώδους ανάγκης να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ των δύο.

Πώς μπορούν τα μέσα τηλεπισκόπησης να είναι χρήσιμα για τη διατήρηση και τη μελέτη της φυσικής κληρονομιάς; Ελέγξτε τις ακόλουθες μελέτες περιπτώσεων και θα βρείτε την απάντηση!Ο Εθνικός Δρυμός Everglades, ΗΠΑ

Zoom Sign
Εθνικός Δρυμός Everglades
Ο Εθνικός Δρυμός Everglades, ΗΠΑ.
Φωτογραφία: UNESCO
Zoom Sign
Ο Εθνικός Δρυμός Everglades από το διάστημα
Ο Εθνικός Δρυμός Everglades, ΗΠΑ, από το διάστημα.
Πηγή: NASAΟ Εθνικός Δρυμός Everglades στο νότιο άκρο της Φλόριντα (Ηνωμένες Πολιτείες) επίσης επικαλείται «ένα ποτάμι του χόρτου που απορρέει ανεπαίσθητα από την ενδοχώρα στη θάλασσα". Η εξαιρετική ποικιλία των υδάτινων οικοτόπων το έχει καταστήσει ένα καταφύγιο για ένα μεγάλο αριθμό πτηνών και ερπετών, καθώς και για απειλούμενα είδη, όπως το Manatee.
Θέλετε να μάθετε πρισσότερα; Δείτε την Ειδική μελέτη για τον Εθνικό Δρυμό Everglades

Ο Εθνικός Δρυμός Virunga, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Zoom Sign
Γορίλλα στον Εθνικό Δρυμό Virunga, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
Γορίλλας στον Εθνικό Δρυμό Virunga, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Φωτογραφία: Juan Pablo Moreiras / UNESCO
Zoom Sign
Ο Εθνικός Δρυμός Virunga, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, από το διάστημα
Ο Εθνικός Δρυμός Virunga, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, από το διάστημα
Πηγή: NASA
Ο Εθνικός Δρυμός Virunga, στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (καλύπτει μια περιοχή 790,000 ha) περιλαμβάνει μια εξαιρετική ποικιλία οικοτόπων, που κυμαίνονται από βάλτους και στέπες στα χιονόβουνα της Rwenzori, σε υψόμετρο πάνω από 5.000 μ., και από πεδιάδες λάβας μέχρι και σαβάνες στις πλαγιές των ηφαιστείων. Στα τελευταία χρόνια έχει γίνει γνωστό για τους γορίλλες του βουνού.
Θέλετε να μάθετε πρισσότερα; Δείτε την Ειδική μελέτη για τον Εθνικό Δρυμό Virunga

Ο Εθνικός Δρυμός Iguazu, Αργεντινή και Βραζιλία

Zoom Sign
Ο Εθνικός Δρυμός Iguazu, Αργεντινή
Καταρράκτης και ημιτροπικό δάσος στον Εθνικό Δρυμό Iguazu, Αργεντινή.
Φωτογραφία: Nilsf / Wikimedia Commons
Zoom Sign
Ο Εθνικός Δρυμός Iguazu, Αργεντινή και Βραζιλία, από το διάστημα
Ο Εθνικός Δρυμός Iguazu, Αργεντινή και Βραζιλία, από το διάστημα.
Πηγή: SPOT 5Ο ημικυκλικός καταρράκτης στο επίκεντρο αυτής της περιοχής είναι περίπου 80 μ. και 2.700 μ. σε διάμετρο και βρίσκεται σε βασαλτική γραμμή που εκτείνεται στα σύνορα μεταξύ της Αργεντινής και της Βραζιλίας. Το γύρω υποτροπικό δάσος έχει πάνω από 2.000 είδη αγγειακών φυτών και φιλοξενεί την τυπική άγρια ζωή της περιοχής: tapirs, γιγάντιαιους μυρμηγκοφάγους, howler monkeys, αιλουροπάρδαλεις, jaguars και caimans.
Θέλετε να μάθετε πρισσότερα; Δείτε την Ειδική μελέτη για τον Εθνικό Δρυμό Iguazu

Η Λίμνη Βαϊκάλη, Ρωσική Ομοσπονδία

Zoom Sign
Η Λίμνη Βαϊκάλη, Ρωσική Ομοσπονδία
Η Λίμνη Βαϊκάλη, Ρωσική Ομοσπονδία.
Φωτογραφία: Janine Reichel / UNESCO
Zoom Sign
Η Λίμνη Βαϊκάλη, Ρωσική Ομοσπονδία, από το διάστημα
Η Λίμνη Βαϊκάλη, Ρωσική Ομοσπονδία, από το διάστημα.
Πηγή: NASAΗ Λίμνη Βαϊκάλη βρίσκεται στη νοτιο-ανατολική Σιβηρία. Αυτή η λίμνη των 3,15-εκατομμύριων-εκταρίων είναι η παλαιότερη (25 εκατομμύρια χρόνια) και η βαθύτερη (1.700 μ.) λίμνη στον κόσμο. Περιέχει 20% του συνολικού αποθεματικού του παγωμένου γλυκού νερού στον κόσμο. Γνωστή ως η «Γκαλάπαγκος της Ρωσίας», η ηλικία και η απομόνωσή της έχουν παράγει μια από τις πλουσιότερες στον κόσμο και πιο ασυνήθιστες πανίδες γλυκού νερού, η οποία έχει εξαιρετική αξία στην εξελικτική επιστήμη.
Θέλετε να μάθετε πρισσότερα; Δείτε την Ειδική μελέτη για την Λίμνη Βαϊκάλη