Η Τηλεπισκόπηση Περιοχών Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Τί είναι η Πολιτιστική Κληρονομιά;

Η πολιτιστική κληρονομιά είναι η κληρονομιά των φυσικών αντικειμένων και των άυλων χαρακτηριστικών μιας ομάδας ή κοινωνίας που κληρονομούνται από τις προηγούμενες γενιές, διατηρούνται στο παρόν και είναι κατοχυρωμένες για το όφελος των μελλοντικών γενεών. Συχνά όμως, αυτό που θεωρείται πολιτιστική κληρονομιά από τη μια γενιά μπορεί να απορριφθεί από την επόμενη γενιά, και να αναβιώσει με επιτυχία από την επόμενη γενιά επειδή το θεωρούν να αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της ταυτότητάς τους.

Η Πολιτιστική Κληρονομιά θεωρείται ότι είναι:

Μνημεία: αρχιτεκτονικά έργα, έργα μνημειακής γλυπτικής και ζωγραφικής, στοιχεία ή δομές αρχαιολογικής φύσης, επιγραφές, κατοικίες σπηλαιών, και συνδυασμών των χαρακτηριστικών αυτών, τα οποία έχουν εξαιρετική παγκόσμια αξία από την άποψη της ιστορίας, της τέχνης και της επιστήμης.

Κτιριακές ομάδες: ομάδες κτιρίων ή ξεχωριστά κτίρια τα οποία συνδέονται, λόγω της αρχιτεκτονικής τους, την ομοιογένεια τους ή τη θέση τους στο τοπίο, και θεωρούνται να έχουν εξαιρετική παγκόσμια αξία από την άποψη της ιστορίας, της τέχνης και της επιστήμης.

Τοποθεσίες: ανθρώπινα έργα ή τα συνδυασμένα έργα της φύσης και του ανθρώπου, καθώς και περιοχές συμπεριλαμβανομένων των αρχαιολογικών χώρων που έχουν εξαιρετική παγκόσμια αξία από την ιστορική, αισθητική, εθνολογική ή ανθρωπολογική άποψη.

(Άρθρο 1 της Σύμβασης Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO http://whc.unesco.org/archive/convention-en.pdf)


Zoom Sign
Διάσωση του Ναού Αμπού Σιμπέλ, το κεφάλι του Ραμσή ΙΙ
Διάσωση του Ναού Αμπού Σιμπέλ, το κεφάλι του Ραμσή ΙΙ.
Φωτογραφία: Nenadovic / UNESCO Photobank

Η ιδέα της προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς δημιουργήθηκε όταν το 1954, η κυβέρνηση της Αιγύπτου αποφάσισε να οικοδομήσει το Φράγμα στο Aswan, ένα γεγονός που θα είχε πλημμυρίσει την κοιλάδα που περιέχει το Ναό του Αμπού Σιμπέλ, ένα θησαυρό του αρχαίου Αιγυπτιακού πολιτισμού. Το 1959, μετά από έκκληση από τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου και του Σουδάν, το UNESCO ξεκίνησε μια διεθνή διαφύλαξη της καμπάνιας. Η αρχαιολογική έρευνα στις περιοχές που θα πλημμυρίσουν επιταχύνθηκε. Πάνω απ 'όλα, οι Ναοί του Αμπού Σιμπέλ και Philae διαλύθηκαν σε αριθμισμένα τεμάχια, και μετακομίστηκαν εκ νέου στο ξηρό έδαφος.
Η καμπάνια στοίχησε περίπου US$ 80 εκατ., τα μισά από τα οποία βρέθηκαν από δωρεές από περίπου 50 χώρες, που δείχνει την σημασία της αλληλεγγής και την μοιρασμένη ευθύνη των διάφορων κρατών στην διατήρηση εξειρετικής αξίας πολιτιστικών τοποθεσιών.

Zoom Sign
Διάσωση των μνημείων
Αμπού Σιμπέλ: Η διεθνή καμπάνια για την διάσωση των μνημείων.
Φωτογραφία: Rex Keating / UNESCO Photobank

Η επιτυχία του έργου οδήγησε σε άλλες καμπάνιες προστασίας, όπως η διάσωση της Βενετίας (Ιταλία), του Moenjodaro (Πακιστάν) και η αποκατάσταση του Borobodur (Ινδονησία).

Κατά συνέπεια, η UNESCO ξεκίνησε, με τη βοήθεια του Διεθνές Συμβούλιου Μνημείων και Περιοχών (ICOMOS), την προετοιμασία ενός σχεδίου σύμβασης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Πώς μπορεί η τηλεπισκόπηση να είναι χρήσιμη για τη διατήρηση και τη μελέτη της πολιτιστικής κληρονομιάς;

Ελέγξτε τις ακόλουθες μελέτες και θα βρείτε την απάντηση!Το Σινικό Τείχος

Zoom Sign
Το Σινικό Τείχος
Το Σινικό Τείχος.
Φωτογραφία: Dominique Roger / UNESCO
Zoom Sign
Το Σινικό Τείχος από το διάστημα
Το Σινικό Τείχος από το διάστημα.
Πηγή: NASA
Γύρω στο 220 π.Χ., υπό τον Qin Shi Huang, τμήματα της παλαιάς οχύρωσης ενώθηκαν για να σχηματίσουν ένα ενιαίο αμυντικό σύστημα κατά τις εισβολές από το Βορρά. Η κατασκευή συνεχίστηκε μέχρι την δυναστεία των Μινγκ (1368-1644), όταν το Σινικό Τείχος έγινε η μεγαλύτερη στρατιωτική δομή του κόσμου. Η ιστορική και στρατηγική σημασία του ξεπερνούνται μόνο από την αρχιτεκτονική του σημασία.
Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Δείτε την μελέτη για το Σινικό Τείχος

Δρέσδη και η Κοιλάδα του Έλβα, Γερμανία (μια πρώην Παγκόσμια Κληρονομιά)

Zoom Sign
Δρέσδη και η Κοιλάδα του Έλβα, Γερμανία
Δρέσδη και η Κοιλάδα του Έλβα, Γερμανία .
Φωτογραφία: Liliana Manns
Zoom Sign
Δρέσδη και η Κοιλάδα του Έλβα, Γερμανία από το διάστημα
Δρέσδη και η Κοιλάδα του Έλβα, Γερμανία από το διάστημα.
Πηγή: DLR
Η Κοιλάδα του Έλβα στην Δρέσδη, Γερμανία είναι πολιτιστικό τοπίο του 18ου και 19ου αιώνα που απλώνεται 18 χιλιόμετρα κατά μήκος του ποταμού Έλβα μέσα από την πόλη της Δρέσδης. Διαθέτει χαμηλά λιβάδια και αμπελώνες, και στέφεται από το Παλάτι Pillnitz και το κέντρο της Δρέσδης, με πολυάριθμα μνημεία και πάρκα από τον 16ο έως τον 20ό αιώνα.
Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Δείτε την μελέτη για τη Δρέσδη και την Κοιλάδα του Elbe

Βενετία, Ιταλία

Zoom Sign
Αεροφωτογραφία της Βενετίας, Ιταλία
Αεροφωτογραφία της Βενετίας, Ιταλία.
Φωτογραφία: Alexis N.Vorontzoff / UNESCO
Zoom Sign
Βενετία, Ιταλία, από το διάστημα
Βενετία, Ιταλία, από το διάστημα.
Πηγή: GeoEye 2009
Ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα και είναι διασπαρμένη σε 118 μικρά νησάκια. Η Βενετία έγινε μεγάλη ναυτική δύναμη τον 10ο αιώνα. Όλη η πόλη είναι ένα εκπληκτικό αρχιτεκτονικό δημιούργημα στο οποίο και το μικρότερο κτήριο έχει δουλευτεί από κάποιους από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες όπως ο Giorgione, ο Titian, ο Tintoretto, ο Veronese και άλλους.
Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Δείτε την μελέτη για τη Βενετία

Όρος Saint Michel και το Κόλπο του Saint Michel, Γαλλία

Zoom Sign
Όρος Saint Michel, Γαλλία
Όρος Saint Michel και το Κόλπο του Saint Michel, Γαλλία.
Φωτογραφία: F. Bandarin / UNESCO
Zoom Sign
Όρος Saint Michel, Γαλλία, από το διάστημα
Όρος Saint Michel και το Κόλπο του Saint Michel, Γαλλία, από το διάστημα.
Πηγή: CNES
Σκαρφαλωμένο πάνω σε ένα βραχώδες νησάκι στη μέση μιας τεράστιας αμμουδιάς, εκτεθειμένο στις ισχυρές παλίρροιες μεταξύ της Νορμανδίας και της Βρετάνης κάθεται το «θαύμα της Δύσης», το Βενεδικτιανό μοναστήρι σε γοτθικό στιλ και το χωριό που μεγάλωσε στη σκιά των μεγάλων τειχών της. Η μονή χτίστηκε μεταξύ του 11ου και 16ου αιώνα, και είναι ένα τεχνικός και καλλιτεχνικός άθλος, αφού έπρεπε να προσαρμοστεί στα προβλήματα που προκύπτουν από αυτό το μοναδικό φυσικό χώρο.
Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Δείτε την μελέτη για τον Όρο Saint Michel