Εισαγωγή: Περιοχές Παγκόσμιας Κληρονομιάς από το Διάστημα στη Γη

Γιατί βλέπουμε τις περιοχές Παγκόσμιας Κληρονομιάς από το διάστημα;

1. Ανιχνεύοντας και παρακολουθώντας τις αλλαγές

Συγκρίνοντας δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν σε διαφορετικές περιόδους μπορούμε να μελετήσουμε τις αλλαγές, όπως για παράδειγμα την αποψίλωση των δασών. Η τηλεπισκόπηση είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την κατανόηση των ανερχόμενων κινδύνων στις περιοχές κληρονομιάς. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να διαπιστωθεί εάν τα μέτρα συντήρησης είναι αποδοτικά ή όχι.

Εικόνα LANDSAT, Iguazu, 1973
Ειόνα LANDSAT, Iguazu, 1973
Source: NASA
Εικόνα LANDSAT, Iguazu, 1986
Εικόνα LANDSAT, Iguazu, 1986
Source: NASA

Οι δύο εικόνες LANDSAT ψευδών χρωμάτων, για παράδειγμα, χρησιμοποιήθηκαν για τη μελέτη των αλλαγών στο τοπίο γύρω από το περιοχή Παγκόσμιας Κληρονομιάς του Εθνικου Πάρκου Iguazu στην Αργεντινή.

2. Φτιάχνοντας χάρτες

Η συντήρηση των περιοχών παγκόσμιας κληρονομιάς συχνά απαιτεί τη διαθεσιμότητα ακριβών χαρτών. Ειδικά για τις μεγάλες κλίμακες, απόμακρες περιοχές όπως τα Εθνικά Πάρκα της κεντρικής Αφρικής χρειάζονται χάρτες για τον καθορισμό των ορίων των προστατευόμενων περιοχών και για να επιτρέψουν στον τοπικό πλυθησμό να εφαρμόσει τους ανάλογους νόμους που θα βοηθήσουν στην συντήρηση της περιοχής.

Χάρτης κάλυψης γης του Εθνικού Πάρκου Virunga, Δημοκρατία του Κονγκό
Χάρτης κάλυψης γης του Εθνικού Πάρκου Virunga, Δημοκρατία του Κονγκό. Ο χάρτης δημιουργήθηκε με τη χρήση δορυφορικής εικόνας.
Πηγή: ESA


3. Βελτιώνοντας την επικοινωνία

Οι δορυφορικές εικόνες επίσης χρησιμοποιούνται σαν μέσα βελτίωσης της διάδοσης πληροφοριών και της επικοινωνίας μεταξύ των διαχειριστών των περιοχών και τις αρχές συντήρησης. Μία εικόνα ειναί συχνά πιο εύκολο να ερμηνευτεί και πιο διαισθητική από το γραπτό κείμενο.

Φρουροί στο Εθνικό Πάρκο Kahuzi-Biega, Δημοκρατία του Κονγκό
Φρουροί στο Εθνικό Πάρκο Kahuzi-Biega, Δημοκρατία του Κονγκό
Φωτογραφία: UNESCO

4. Αναλύοντας περιβαλλοντικές αλλαγές σε μεγάλες περιοχές

Οι περιβαλλοντικές αλλαγές σε μεγάλες περιοχές και οι ανθρώπινες δραστηριότητες μπορούν να έχουν επίδραση στις περιοχές Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η τηλεπισκόπηση μπορεί να γίνει ένα πού ισχυρό εργαλείο στον εντοπισμό και την παρακολούθηση αυτών των αλλαγών και επιδράσεων, επιτρέποντας έτσι στους λήπτες αποφάσεων το σχεδιασμό τον κατάλληλων δράσεων συντήρησης.

Land use and change map of Mountain Gorilla habitat
Χάρτης χρήσεων γης και αλλαγών του βιοτόπου Βουνό του Γορίλλα στη Δημοκρατία του Κονγκό, τη Ρουάντα και την Ουγκάντα.
Πηγή: UNESCO