Εισαγωγή: Περιοχές Παγκόσμιας Κληρονομιάς από το Διάστημα στη Γη

Ποιά είναι η Κληρονομιά;

Η Κληρονομιά είναι απαραίτητη για την παρούσα και μέλλουσα ταυτότητά μας, είναι η κληρονομιά του παρελθόντος, ότι ζούμε σήμερα και ότι μεταφέρουμε στις επόμενες γενεές.

Ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανιμός των Ηνωμένων Εθνών (ΟΥΝΕΣΚΟ - UNESCO) προσπαθεί να ενθαρρύνει την αναγνώριση, προστασία και διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς ανά τον κόσμο, η οποία θεωρείται υψίστης αξίας για την ανθρωπότητα.

Zoom Sign
Πυραμίδες της Γκίζα, Αίγυπτος
Οι Πυραμίδες της Γκίζα στην Αίγυπτο μπήκαν στην λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1979.
Φωτογραφία: Ricardo Liberato / Wikimedia Commons

Αυτό παρουσιάζεται στη διεθνή συνθήκη με την ονομασία"Σύνοδος για την προστασία Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς", που υπέγραψε η UNESCO το 1972. Η συνθήκη αναγνωρίζει το οτι οι περιοχές Παγκόσμιας Κληρονομιάς ανήκουν στους ανθρώπους όλου του κόσμου.



Οι Περιοχές Παγκόσμιας Κληρονομιάς είναι μέρη στην Γη με πολυ μεγάλη αξία για την ανθρωπότητα και θεωρούνται οτι ανήκουν στους ανθρώπους όλου του κόσμου, άσχετα με την περιοχή στην οποία βρίσκονται.


Ο Κατάλογος Παγκόσμιας Κληρονομιάς περιέχει 890 περιοχές, σχηματίζοντας μέρος της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιας την οποία η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς θεωρεί ανεκτίμητης αξίας.
Αυτές περιλαμβάνουν 689 πολιτισμικές, 176 φυσικές και 25 μεικτές περιοχές σε 148 μέλη-χώρες. Ο κατάλογος αντικατοπτρίζει τον πλούτο και την ποικιλία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Γης.

Zoom Sign
Grand Canyon, USA
Το Μεγάλο Φαράγγι (Grand Canyon) στις ΗΠΑ εισήλθε στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιας το 1979.
Φωτογραφία: Jim Gordon / Wikimedia Commons

Τόσο οι περιοχές πολιτιστικής, όσο και φυσικής κληρονομιάς αντιμετωπίζουν μια ποικιλία πιθανών απειλών συμπεριλαμβανομένων: ανεξέλεκτη γεωργία και αστική δόμηση, φυσικές καταστροφές, κλιματικές αλλαγές, μαζικό τουρισμό και πολιτικές διαμάχες.