3. Klimaat en klimaatverandering
De klimaatcrisis (2/3)
Andere broeikasgassen, wereldwijde gegevens
Hoe is de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer de afgelopen decennia veranderd? Veel wetenschappelijke instituten meten dit regelmatig en publiceren hun resultaten. Een voorbeeld is de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration NOAA, die sinds 1979 een wereldwijd meetnetwerk beheert sinds 1979.


Het NOAA Global Greenhouse Gas Reference Network (GGGRN) met locaties waar luchtmonsters worden genomen vanaf het aardoppervlak en ook met vliegtuigen op grotere hoogten. Deze monsters worden vervolgens geanalyseerd in het laboratorium. Status voorjaar 2023, jaarlijks bijgewerkt.
Bron: The NOAA Annual Greenhouse Gas Index (AGGI).
De grafiek in de rechterkolom toont de wereldgemiddelde kooldioxideconcentraties (CO2), stikstofoxide (N2O), methaan (CH4) en gehalogeneerde koolwaterstoffen in de atmosfeer als tijdreeksen sinds 1979, berekend op basis van gegevens gemeten op het Global Greenhouse Gas Reference Network (GGGRN).
Alleen trichloorfluormethaan (CFK-11), gebruikt als koelmiddel in koelkasten, en dichloordifluormethaan (CFK-12), gebruikt als drijfgas in spuitbussen, zijn afgenomen. Het gebruik van deze stoffen is sinds 1987 internationaal verboden door het Protocol van Montreal omdat ze de ozonlaag in de atmosfeer afbreken.


Tijdreeksen van enkele gassen die sinds 1979 door menselijke invloed in de atmosfeer zijn gekomen en het broeikaseffect versterken. De gegevens voor CO2 en CH4 worden maandelijks (blauw) en als voortschrijdend jaargemiddelde (rood). Vanaf voorjaar 2023, jaarlijks bijgewerkt.
De eenheden op de ordinaten: ppm zijn delen per miljoen of 10-6, ppb zijn delen per miljard of 10-9. 400 ppm kooldioxide komt dus overeen met 400 miljoenste of 0,4 duizendste of 0,04 procent.
Bron: The NOAA Annual Greenhouse Gas Index (AGGI).
De effectiviteit van gassen wordt vergeleken met het effect van CO2 en aangeduid als Global Warming Potential (GWP). CH4 is ongeveer 25 keer en N2O ongeveer 298 keer effectiever dan dezelfde massa van CO2.