Fly Over

Ben je ooit in New York geweest om de prachtige Brooklyn Bridge of het Empire State Building te zien?

Niet iedereen heeft het geluk en de middelen (vooral arme studenten!) om een ticket te kunnen kopen naar de Big Apple om een bezoek te brengen aan al dit moois.

Er is echter een tijdelijke oplossing voor dit probleem! Google Earth. De meeste van jullie hebben waarschijnlijk wel al gehoord van deze prachtige website, waar de hele wereld gezien kan worden vanuit de ruimte. En deze software wordt alsmaar complexer bij iedere nieuwe versie! Het is nu zelfs mogelijk om 3D te zien op je computerscherm!

Als wij niet naar New York kunnen, laten we dan New York naar ons komen!

Doel

Materiaal

Benodigde tijd

Eén academisch uur

Voorbereiding

Oefening

Zoom in op New York.

 1. New York is opgedeeld in vijf zones, dit zijn vijf stadsdelen (in het Engels boroughs).
  Benoem deze vijf stadsdelen en geef ze een tint op het satellietbeeld.
  Tip: Je kan het internet gebruiken!
  1. Manhattan
  2. Brooklyn
  3. Queens
  4. The Bronx
  5. Staten Islands
  5 Boroughs
 1. Naar welke belangrijke plaatsen of gebouwen wordt hier verwezen?
  • Hoogste gebouw? Empire State Building
  • Beroemdste park? Central Park
  • Een complex van 14 commerciële gebouwen waar er in de winter een ijsschaatsbaan en een grote kersboom wordt geplaatst? Rockefeller Center
  • De beroemdste straat van de wereld met veel elektronische reclameborden? De Broadway-theaters bevinden er zich ook. Times Square
 1. Het duurt enige tijd eer satellietbeelden worden geüpdatet op Google Earth. Zijn deze satellietbeelden van voor of na 2001? na
  Waaraan kan dit gezien worden? Ground Zero
 1. Zijn de beelden die je ziet op Google Earth 2D of 3D? 2D, Er zijn maar twee dimensies zichtbaar, namelijk lengte en breedte.

laten we een derde dimensie toevoegen!

In de linkerkolom kunnen verschillende lagen geactiveerd worden . Activeer de laag '3D-buildings'. Alle gebouwen die boven een bepaalde hoogte zijn, worden nu in 3D voorgesteld.

Het toevoegen van een derde dimensie voor de gebouwen zorgt ervoor dat het mogelijk wordt om over de stad te vliegen en zelfs tussen de gebouwen te vliegen in New York. Dit wordt een fly over genoemd.

Bekijk de Brooklyn Bridge in zijn drie dimensies: lengte, breedte en hoogte.
Tip: Je kan navigeren (naar boven, naar beneden, links en rechts, vanuit een andere hoek bekijken) met de knoppen in de rechterkolom.

Opdracht: Bereken de route van de Brooklyn Bridge tot aan het Empire State Building
Opmerking: Je kan de instellingen veranderen (bv. hoek van de camera, bereik van de camera) als volgt: Extra ⇒ Options ⇒ Route.