Maak je eigen 3D-anagliefen!

Begrijp je de basisprincipes van een anaglief?JA! Laten we dan van start gaan!

Doel

Materiaal

* Het programma Anaglyph Maker ‘Anamaker’ is gemaakt door Takashi Sekitani. http://www.stereoeye.jp/software/index_e.html

Werkwijze

1) Aanmaken van de beelden:

Om een anaglief te maken heb je twee beelden nodig: één voor het linkeroog, één voor het rechteroog. Maak met je camera twee beelden van eenzelfde tafereel, vanuit een verschillende hoek, en houd de focuslijn parallel aan het origineel.
Tip: Probeer een stereopaar te maken met een tafereel dat zowel nabije als ver gelegen objecten bevat. Dit zal voor meer contrast zorgen in je 3D-beeld.

Vragen:

Distance of the eyes

2) Aanmaken van een anaglief

Van zodra de foto's gemaakt zijn, moeten de beelden in een GIS ingevoerd worden om de anaglief te maken. Er zijn natuurlijk heel veel GIS-programma's, de ene al ingewikkelder dan de andere. Voor deze oefening wordt een vereenvoudiging gebruikt van wat een GIS-programma normaal gezien doet.

Wat kan er fout gaan:
Het kan natuurlijk zijn dat je camera niet 100% stabiel stond bij het nemen van de foto's. Je kan dit enigszins wegwerken door de positie van het ene beeld ten opzichte van het andere te wijzigen, gebruikmakend van de pijltjes (L = Links, R = Rechts, U = boven, D = beneden).
Tip: Probeer de positie van de beelden zo te krijgen dat een element op het ene beeld op exact dezelfde positie ligt als hetzelfde element op het andere beeld. Het bekijken in 3D zal zo eenvoudiger worden.

Vragen: