2. Waterbeheer

Overstroming

Regenval of neerslag is een essentieel onderdeel van de waterkringloop. Hevige regen kan echter ernstige problemen veroorzaken met bodemerosie en overstroming van rivieren. Wanneer de hoeveelheid water, die aan het water wordt toegevoegd, groter is dan het volume waarmee de rivier het water stroomafwaarts verplaatst, stijgt het peil van de rivier, uiteindelijk boven de hoogte van de rivieroevers en overstroomt de omliggende gebieden.

Zoom Sign
Overstroming van de Berounkarivier in de Tsjechische Republiek
Overstroming van de Berounkarivier in de Tsjechische Republiek in 2002.
Bron: Wikimedia Commons

Een overstroming vernietigt landbouwakkers evenals plattelands- en stedelijke constructies. Grote gemeenschappen zijn na een grote overstroming gedwongen om te verhuizen en wanneer dit niet mogelijk was hebben honger en ziekte slachtoffers veroorzaakt.

Teledetectie wordt routinematig gebruikt voor het monitoren van natuurrampen en levert momentopnames van de situatie voor en na het optreden van de ramp. Met frequent verzamelde gegevens kan de toestand nauw opgevolgd worden en men kan inschatten hoeveel inspanningen nodig zijn om de overstromingseffecten in dit geval te verlichten.

Zoom Sign
de Elbe in Duitsland
Multitemporaal radarbeeld dat de overstroming van de Elbe in Duitsland laat zien.
Bron: ESA

Bovenstaand beeld is een multitemporaal radarbeeld (een beeld dat de verschillen laat zien tussen twee beelden genomen op verschillende tijdstippen) van de rivier de Elbe in Nedersaksen, Duitsland. De twee oorspronkelijke beelden, die bovenstaand beeld opleverden, werden genomen in juli 2005 en april 2006, voor en na het overstromen van de rivier.

Zoom Sign
Plotselinge overstromingen in Bangladesh 2005
Plotselinge overstromingen in Bangladesh tijdens de lente van 2005.
Bron: NASA

Eerder dat jaar, in mei 2005, leidde zware regenval in de Khasi Hills-regio van Bangladesh tot plotselinge overstromingen. Er werd gedacht dat ongeveer 100.000 mensen door de overstromingen getroffen waren. Bovenstaande twee MODIS-beelden werden met een verschil van 15 dagen genomen en laten de hoeveelheid aanwezig water zien voor en na de plotselinge overstromingen.

Vragen:

  • Met welke percentage denk je dat de door water bedekte oppervlakte toegenomen is tussen beide beelden?
  • Hoe groot is het gebied dat na de overstromingen door water bedekt is (in km2)?
  • Wat is het probleem om het gebied dat met water bedekt is nauwkeurig te schatten op het bovenste beeld?

Water gaat van de atmosfeer naar de aarde en dan terug naar de atmosfeer volgens de waterkringloop. Het is een zeer belangrijke natuurlijke rijkdom, omdat het gebruikt wordt voor menselijke consumptie, evenals voor landbouw en de productie van elektriciteit. Omdat het zo'n belangrijke natuurlijke rijkdom is, is het ook zeer belangrijk om de toestand van waterrijkdommen te monitoren, terwijl ze op het oppervlak van de planeet zijn. Teledetectie kan gebruikt worden om gegevens te verschaffen die toelaten de waterlichamen op het oppervlak van de planeet te monitoren.