1. Degradatie van de bodem

Teledetectie van woestijnvorming

Teledetectie kan gebruikt worden om de voortgang van woestijnvorming te monitoren. Het door de satellieten geleverde synoptisch zicht, in combinatie met het frequent verschaffen van spectrale gegevens, maakt teledetectie tot een zeer handig monitoringhulpmiddel. Aangezien woestijnvorming een verschijnsel is dat grote gebieden treft, is hoge ruimtelijke resolutie niet zo belangrijk in vergelijking met de noodzaak van het frequent overvliegen van grote gebieden. Bijgevolg kunnen instrumenten met middelmatige ruimtelijke resolutie aan boord van satellieten zoals Terra (NASA) of ENVISAT (ESA) gegevens van voldoende kwaliteit verschaffen.

Voor meer informatie over het woestijnvormingsproces, zie deze pagina.

Zoom Sign
Woestijnvorming in Jemen
Woestijnvorming in Jemen, gezien door de LANDSAT-satelliet. Vegetatie ziet er groen uit, terwijl droge bodem er bruin uitziet.
Bron: Satellite Imaging Corporation
Zoom Sign
Zandstorm in Noord-Afrika
Zandstorm in Noord-Afrika, Terra/MODIS-satelliet.
Bron: NASA

Zandstormen, zoals die hierboven gezien vanuit de MODIS-satelliet, zijn verschijnselen die bijdragen tot de verspreiding van woestijnen. De wind is in staat grote zandvolumes over te brengen van het ene gebied naar het andere. Zandduinen zijn constant in beweging, vooral in grote woestijnen, waar de winden zeer sterk zijn, zoals de Sahara. Het bewegende zand "dringt binnen" in gebieden gelegen naast de woestijn en het neergeslagen zand is van invloed op de bodemkwaliteit in die gebieden.

Vraag: Wat is het groene gebied aan de rechterkant van bovenstaand beeld?

Antwoord