3. Schadelijke algenbloei

Wanneer komt dit voor? En hoe ontwikkelt dit zich?

Een van de hoofddoelen van satellietobservaties van algenbloei is het bestuderen van seizoenscycli van fytoplanktonbiomassa in verschillende regio's van de oceanen.

In veel streken herhalen deze cycli zich jaarlijks tengevolge van seizoensgebonden progressie van de zon en de fysische eigenschappen van de bovenste oceaanlaag (d.w.z. dichtheid van het zeewater, waterbestanddelen en menging van deeltjes in suspensie). Deze eigenschappen worden op hun beurt beïnvloed door factoren zoals windpatronen en oceaanstromingen.

South Atlantic Phytoplankton Bloom
Fytoplanktonbloei in de zuidelijke Atlantische Oceaan
Bron: Jacques Descloitres, MODIS Rapid Response Team at NASA GSFC
Meer informatie over deze opname

De belangrijkste gebeurtenis in de seizoenscyclus in het ecosysteem over een groot deel van de oceaan is de lentebloei. De reproductie van veel organismen is getimed om samen te vallen met deze gebeurtenis en schommelingen tussen jaren in de timing ervan kan ernstige gevolgen hebben voor andere componenten van het ecosysteem dan fytoplankton.

Phytoplankton under a microscope
De verbazingwekkende verscheidenheid aan fytonplankton is enkel te zien onder een microscoop. Eén eigenschap die alle fytoplankton gemeen heeft, is echter chlorofyl - het groene pigment dat energie van de zon in voedsel omzet.
Bron: Smithsonian Environmental Research Center

Er zijn twee hoofdfactoren die de groei van plankton beperken: verlichting en voedingsstoffen. Bloeidynamica impliceert een delicaat evenwicht tussen beide.

Fotosynthese kan niet plaatsvinden zonder licht; dus als de beschikbaarheid van licht minder is gedurende de wintermaanden, zal de groei van algen vertragen en uiteindelijk stoppen. Hetzelfde geldt voor de beschikbaarheid van voedingsstoffen. Het jaarlijkse dieptepunt in de toevoer van voedingsstoffen wordt bereikt tijdens de zomermaanden, wat resulteert in een dieptepunt in de groei van fytoplankton tijdens de zomer.

De seizoenscyclus van fytoplanktongroei kan dus als volgt samengevat worden

Seizoen Groei van fytoplankton
Lente Lentebloei
Zomer Zomerdieptepunt
ten gevolge van beperking van voedingsstoffen
Herfst Herfstbloei
Winter Winterdieptepunt
ten gevolge van beperking van het licht
Seizoenscyclus van fytoplanktongroei in de wereldoceanen.


Regionale verschillen

Op hoge breedtegraden (koud en winderig) is het winterdieptepunt meer uitgesproken en is het zomerdieptepunt minder uitgesproken.

Bij lage breedtegraden (warm en minder winderig) is het winterdieptepunt minder uitgesproken of afwezig en is het zomerdieptepunt meer uitgesproken.

Subtropical blooms in New Zealand waters
Subtropische algenbloei in de wateren rond Nieuw-Zeeland.
Bron: NASA
Meer informatie over deze opname

Algemene ontwikkeling van algenbloei

De duur van een algenbloei kan variëren van een paar dagen tot meer dan een maand, afhankelijk van de milieuomstandigheden.

De ruimtelijke omvang ervan kan variëren van enkele meters tot tientallen kilometers. Tijdens een algenbloei kan één liter water miljoenen algen bevatten!

small scale algal bloom
Voorbeeld van een kleinschalige algenbloei: Zonnige en rustige weersomstandigheden zijn gunstig voor de groei van fytoplankton in de Golf van Finland.
Foto: Ronja Addams-Moring