1. Inleiding

Wat is zeevervuiling?

"Dat is uiteraard de verontreiniging van zeewater" zul je denken.

En, natuurlijk, je hebt volkomen gelijk! Maar -wat is nodig om water te verontreinigen? En hoeveel is er van nodig om schadelijk te zijn?

Zoom Sign
plastic bottle at the bottom of the ocean
Een plastiek fles op de bodem van de westelijke Stille Oceaan.
Foto: Wolcott Henry 2005 / Marine Photobank
Zoom Sign
algal bloom
Foto van rode vloed in de Golf van Mexico in 2001.
Foto: NOAA
Brengt een plastiek fles op de bodem van de oceaan schade toe aan het mariene leven in de oceaan? Zijn schadelijke algen een vorm van vervuiling ook al zijn het planten?
Zoom Sign
natural petroleum seep
Aardolielek met olie en gas die aan de oppervlakte komen. Het lek begon na de Northridge aardbeving in 1994 in het noorden van de Sulphur Mountain van het Ojai-olieveld, Ventura County, Californië.
Foto: S. Mulqueen, Staat Californië, Dienst Natuurbescherming
Zoom Sign
sinking tanker with chemicals aboard
Chemicaliën kunnen opzettelijk in zee terechtkomen of als gevolg van ongevallen, zoals bijvoorbeeld door dit zinkende schip. De foto toont het schip "New Flame" na een aanvaring voor de kust van Europa Point, de meest zuidelijke punt van Gibraltar in augustus 2007.
Foto: David Parody / Marine Photobank
Verontreinigen olielozingen afkomstig van aardolielekken het zeewater? Zijn in zee geloosde chemicaliën schadelijk, zelfs als we ze niet zien?


Er zijn een aantal dingen om over na te denken:

  • Maakt de aard van de stof (de verontreinigende stof) een verschil uit (of het een plastiek fles of een blik is)?
  • Speelt de hoeveelheid van de stof een rol (of het één of twee flessen zijn)?
  • Zijn er mensen bij betrokken of is er zoiets als "natuurlijke vervuiling" (b.v. in de vorm van schadelijke algen of aardolielekken)

Wat denk je?

Zoals je je kunt voorstellen, moest men afspreken wat zeevervuiling is om in staat te zijn deze te voorkomen en te bestrijden.

Dit is de algemeen gebruikte definitie van zeevervuiling:

De rechtstreekse of onrechtstreekse lozing door mensen van stoffen of energie in het mariene milieu (inclusief estuaria), die leidt tot schade aan levende hulpbronnen, risico's voor de gezondheid van de mens, hinder voor mariene activiteiten waaronder de visserij, aantasting van de kwaliteit van het zeewater en reductie van voorzieningen.

Bron: United Nations, Glossary of environment statistics (Glossarium milieustatistiek)