4. Μαζικός τουρισμός

Συνέπειες της αλλαγής του κλίματος στον τομέα του Τουρισμού

Η ροή τουριστών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών εξαρτώνται από ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, όπως τα επίπεδα εισοδήματος των τουριστών, το κόστος μεταφοράς, τιμές των ξενοδοχείων, καθώς και η παρουσία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τα ελκυστικά τοπία. Οι κλιματολογικές συνθήκες εξηγούν εν μέρει τα χωρικά μοντέλα και τις εποχιακές κατανομές του τουρισμού στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, η μεγάλη ροή των βορειο-ευρωπαίων τουριστών στην Μεσόγειο το καλοκαίρι εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από τις ευχάριστες θερμικές συνθήκες. Ο παράκτιος τουρισμό, ένα δεσπόζουσα τμήμα της αγοράς του τουρισμού, έχει έντονη εποχιακή και γεωγραφική συγκέντρωση.

Η κλιματική καταλληλότητα για σκοπούς γενικού τουρισμού το καλοκαίρι μπορεί να εκφραστεί με τη μορφή ενός δείκτη, Ο Δείκτη του Κλίματος του Τουρισμού (TCI), που περιλαμβάνει τα χαρακτηριστικά του κλίματος: θερμοκρασία, υγρασία, ηλιοφάνεια, βροχή και αέρα. Μηνιαία στοιχεία του κλίματος χρησιμοποιήθηκαν με χωρική ανάλυση τωνς 12 χιλιομέτρων. Οι χάρτες αντιπροσωπεύουν καλοκαιρινές συνθήκες (Ιούνιος, Ιούλιος, και Αύγουστος).

Zoom Sign
Προσομοίωση συνθηκών θερινού τουρισμού στην Ευρώπη για τα έτη 1961-1990
Προσομοίωση συνθηκών θερινού τουρισμού στην Ευρώπη για τα έτη 1961-1990.
Πηγή: Peseta

Περιορισμοί της προσέγγισης: Κάποιοι περιορισμοί πρέπει να ληφθούν υπόψη σχετικά με την ερμηνεία των πληροφοριών στο χάρτη. Πρώτα απ 'όλα, στηρίζεται σε ένα μόνο σενάριο εκπομπών και ένα σενάριο του κλίματος. Δεύτερον, βασίζεται σε μηνιαία κλιματολογικά δεδομένα, και δεν λαμβάνει υπόψη τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία μπορεί να είναι σημαντικά για τον τουρισμό. Τρίτον, υπήρξε μόνο περιορισμένη επικύρωση του δείκτη, κυρίως λόγω των περιορισμών των δεδομένων από την πλευρά του τουρισμού. Τέλος, και σχετικά με τον τρίτο περιορισμό, η κλιματολογική καταλληλότητα είναι μόνο μία από τις επιδράσεις στα μοντέλα τουρισμού. Άλλα ζωτικής σημασίας θέματα πρέπει να εξεταστούν προκειμένου να καταρτιθούν εκτιμήσεις για το πως οι τουριστικές ροές θα μπορούσαν να αλλάξουν στο μέλλον, κυρίως τα επίπεδα εισοδήματος των τουριστών και οι τιμές των τουριστικών υπηρεσιών.

 

Πώς να ερμηνευτούν οι χάρτες

Οι χάρτες αποτελούν τα θερινά αποτελέσματα TCI κατά την περίοδο αναφοράς (1961-1990) και προς το τέλος του αιώνα (2071-2100) στο σενάριο Α2 της IPCC (το Α2 περιγράφει ένα πολύ ετερογενής κόσμο με μεγάλη αύξηση του πληθυσμού, αργή οικονομική ανάπτυξη και αργή τεχνολογική αλλαγή: για περισσότερες πληροφορίες βλ. www.ipcc.ch). Τα κύρια στοιχεία που παρέχουν αυτοί οι χάρτες είναι η κατεύθυνση αυτών των μεταβολών. Ορισμένες περιοχές βλέπουν την κλιματολογική ελκυστικότητά τους να βελτιώνεται το καλοκαίρι, ενώ άλλες περιοχές αντιμετωπίζουν επιδείνωση. Οι χάρτες δείχνουν σημαντικές αλλαγές στην κλιματολογική καταλληλότητα για τον τουρισμό, με τη ζώνη των άριστων θερινών συνθηκών να διακινούνται από τη Μεσόγειο προς τη Βόρεια Ευρώπη. Στις άλλες εποχές (Άνοιξη και Φθινόπωρο, δεν εμφανίζονται εδώ), τα αποτελέσματα TCI αναμένονται γενικά να αυξηθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην περιοχή της Μεσογείου, οι άριστες συνθήκες μπορεί να επιτευχθούν σε αυτές τις εποχές, οι οποίες μπορεί να αντισταθμίσουν ορισμένες από τις ζημίες που σημειώθηκαν το καλοκαίρι.

Zoom Sign
Προσομοίωση συνθηκών για τον θερινό τουρισμό στην Ευρώπη για τα έτη 2071-2100
Προσομοίωση συνθηκών για τον θερινό τουρισμό στην Ευρώπη για τα έτη 2071-2100.
Πηγή: Peseta

Δεν πρέπει να έχετε πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στις ακριβές τιμές του TCI, λόγω των παραπάνω περιορισμών που έχουν ήδη αναφερθεί. Οι γενικές αλλαγές στα πρότυπα καταλληλότητας είναι το κύριο μήνυμα. Οι χάρτες παρέχουν μόνο προβλέψεις των πρότυπων κλιματικής καταλληλότητας, και όχι της οικονομικής σημασίας της αλλαγής του κλίματος για τον τουρισμό. Η οικονομική και κοινωνική σημασία της αλλαγής του κλίματος για τον τουρισμό θα εξαρτηθεί αποφασιστικά από τις στρατηγικές προσαρμογής, τα οποία είναι σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτα. Η χωρική προσαρμογή (να κάνουμε συνέχεια διακοπές την ίδια περίοδο, επιλέγοντας ένα άλλο προορισμό) θα παράγει πολύ διαφορετικά αποτελέσματα από ό, τι η χρονική προσαρμογή (να επιλέγουμε πάντα τον ίδιο προορισμό, επιλέγοντας μια άλλη περίοδο διακοπών) (Peseta).