3. Σύνδρομα της παγκόσμιας μεταβολής

Θερμοκήπια

Τα θερμοκήπια της Αρμερίας

1974 2004
Almeria
Η περιοχή της Αλμερίας 1974.
Πηγή: UNEP
Πληροφορίες για τις δορυφορικές εικόνες

Εργασίες:
1. Περιγράψτε τις αλλαγές στης γεωργική περιοχή της Αλμερίας χρησιμοποιώντας το κείμενο και τις δορυφορικές εικόνες.
2. Ονομάστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της καλλιέργειας σε θερμοκήπια.
3. Συζητήστε τις συνέπειες αυτού του τρόπου καλλέργειας για την περιοχή και την Ευρώπη.

 

Σήμερα, ανεξάρτητα την εποχή, οποιοσδήποτε μπορεί να βρει φρέσκα φρούτα και λαχανικά σε όλα τα σούπερ μάρκετ της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των προϊόντων προέρχεται από την Ισπανία. Η πιο σημαντική περιοχή όπου καλλιεργούνται φρούτα και λαχανικά για αυτές τις περιοχές της Ευρώπης είναι η νότια επαρχία της Ισπανίας, η Αλμερία με τα πολλά θερμοκήπια. Εδώ, κάτω από μια τεράστια θάλασσα (περίπου πλαστικού 30,000 εκτάρια), παράγονται περίπου 3 εκ. τόνοι φρούτων και λαχανικών για την ευρωπαϊκή αγορά.

Οι ακμάζουσες (και συνήθως οικογενειακές) καλλιέργειες σε θερμοκήπια αναπτύσσονται στο ζεστό και ξηρό κλίμα της Αλμερίας (αριστερή εικόνα). Ντομάτες καλλιεργούνται σε υδροπονικές καλλιέργειες (τα φυτά τοποθετούνται σε υγρό λίπασμα με υπόστρωμα που αντικαταστεί το έδαφος) μέσα σε γυάλινα ή πλαστικά θερμοκήπια (δεξιά εικόνα).

 Cultivation Methods in the Region Almeria: Green Houses and  Hydroponics.
Μέθοδοι καλλιέργειας στην περιοχή της Αλμερίας: Θερμοκήπια και Υδρογονική.
Πηγή: UNEP

Η γεωργία ξεκίνησε σε αυτή την εξαιρετικά ξηρή περιοχή στο μέσο ('40) του περασμένου αιώνα. Σήμερα, έχει εξελιχθεί στον οικότοπο με την πιο έντονη γεωργική δραστηριότητα στην Ευρώπη. Ο λόγος είναι η μακρά έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, η οποία επιτρέπει μέχρι και πέντε συγκομιδές τον χρόνο, ακόμα και σε μήνες που άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης δεν έχουν σοδειά. Μέσα από την καλλιέργεια υπό πλαστική μεμβράνη, η κατανάλωση νερού μπορεί να μειωθεί κατά ένα τρίτο. Ταυτόχρονα, οι υψηλές θερμοκρασίες βοηθούν στην αύξηση της παραγωγής. Σήμερα, η συγκομιδή ανά εκτάριο είναι σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τις αντίστοιχες πριν από 30 χρόνια.

Ο κύριος λόγος για την ανάπτυξη της γεωργίας στην περιοχή είναι η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες των χωρών της Βόρειας Ευρώπης. Οι καταναλωτές θέλουν να αγοράζουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά σε κάθε εποχή. Το αποτέλεσμα της παραγωγής, ειδικά για τα πρώιμα λαχανικά, εξαρτάται κυρίως από την ικανότητα του παραγωγού να μπορεί να κινητοποιήσει και να απασχολήσει ένα μεγάλο αριθμό από φθηνά εργατικά χέρια για ένα σύντομο χρονικό διάστημα (UNEP, umbruch-bildarchiv.de).