3. Σύνδρομα της παγκόσμιας μεταβολής

Συσσώρευση ιζημάτων στην Θάλασσα της Αράλης

Μέχρι την δεκαετία του 1960, η Θάλασσα της Αράλης ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη στον κόσμο. Βρίσκεται στα σύνορα του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν. Λόγω της μαζικής άρδρευσης, η Θάλασσα της Αράλης είναι μια από τις πιο κατεστραμμένες περιοχές από τον άνθρωπο στον κόσμο, μαζί με το Τσέρνομπιλ (NASA, Schlager 2000).

1964 1973 1986 1989 2000 2003 2006
Aggradation of the Aral Sea.
Αποξύρανση της Θάλασσας της Αράλης.
Πηγή: Beckel 2007

Γεωργική χρήση

Οι άνθρωποι που ζούσαν στην γεωργική περιοχή ήταν παραδοσιακά νομάδες και κάτοικοι των οάσεων. Η γεωργία σήμερα εξακολουθεί να δίνει τα προς το ζην, παρά την ξήρανση του κλίματος. Το νερό που αρδεύεται κυρίως από τα δύο τμήματα της Θάλασσας της Αράλης (Αμού Ντάρια και Συρ Ντάρια), τροφοδοτεί μέσω καναλιών καλλιέργειες βαμβακιού, λαχανικών, σιταριούκαι ρυζιού. Η βιομηχανική αλιεία έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά. Ο κύριος λόγος της ακραίας έλλειψης νερού και της συρρίκνωσης της Θάλασσας της Αράλης, είναι η εντατική άδρευση για τις καλλιέργειες βαμβακιού (Reuschenbach 2005, Schlager 2007).

 

Climate Graph
Γράφημα του κλίματος του Aralsk (στο βορειότερο τμήμα της λίμνης).
Πηγή: Klimadiagramme.de

Συνέπειες της άδρευσης

Με τη δημιουργία καναλιών και άλλων συνδετικών παρεμβάσεων στο οικοσύστημα της Θάλασσας της Αράλης, το νερό έχει συγκρατηθεί σε τεχνητά φράγματα. Γι αυτόν τον λόγο, η ροή του νερού έχει μειωθεί σημαντικά και η η αλατότητα έχει αυξηθεί, ειδικά στο νότιο τμήμα σε 50γρμ./λίτρο (συγκριτικά με: τον Ατλαντικό Ωκεανό - 35 γρμ./λίτρο, την Μεσόγειο - 30 γρμ./λίτρο και την Νεκρά Θάλασσα - 330 γρμ./λίτρο). Μεγαλύτερη υποβάθμιση παρατηρείται στα ανατολικά, όπου οι ακτές είναι πιο επίπεδες. Συνεπώς, το βόρειο τμήμα της Θάλασσας της Αράλης έχει αποκολληθεί από την υπόλοιπη λίμνη. Το μικρό νησί στο βορειοδυτικό τμήμα της λίμνης έχει ενωθεί με την ακτή λόγω της πτώσης της στάθμης του νερού. Κατά τα τελευταία 40 χρόνια, η Θάλασσα της Αράλης, που ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη στον κόσμο, έχει μειωθεί στο μισό της αρχικής της επιφάνειας και στο ένα τέταρτο του αρχικού της όγκου, αφήνοντας περίπου 36.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ξηρού και λευκού εδάφους με μεγάλες ποσότητες αλατιού, που πλέον ονομάζεται έρημος Aralkum (Beckel 2007, ESA, Reuschenbach 2005).

Με τη συνεχή υποβάθμιση της λίμνης, το κλίμα της περιοχής έχει επίσης αλλάξει. Λόγω της μικρότερης εξάτμισης και των λιγότερων υδρατμών στην ατμόσφαιρα, παρατηρείτε μικρότερη συμπύκνωση και λιγότερες βροχοπτώσεις. Το κλίμα θα συνεχίσει να γίνεται ηπειρωτικό, με μικρά, ζεστά καλοκαίρια και παρατεταμένους, κρύους χειμώνες. Η κλιματική αλλαγή επίσης επηρέασε αρνητικά την συμπύκνωση υδρατμών στην ευρύτερη περιοχή. Κατά συνέπεια, εμφανίζονται όλο και περισσότερες αμμοθύελλες, οι οποίες μετατοπίζουν ετησίως περισσότερους από 75 εκ. τόνους σκόνης και αλατιού προς τα βορειοδυτικά. Αυτή η σκόνη πέραν του ότι προκαλεί τεράστιες βλάβες στην υγεία του πληθυσμού (φυματίωση και άσθμα), αχρηστεύει επίσης μεγάλες περιοχές και οδηγεί στην υφαλμύρωση των υπόγειων υδάτων (Conrad 2002, Beckel 2007, ESA, Schlager 2007).

Εργασίες:
1. Περιγράψτε την αποξύρανση της Θάλασσας της Αράλης με την βοήθεια των δορυφορικών εικόνων και της σελίδας Η αποξύρανση της Θάλασσας της Αράλης σε γρήγορη κίνηση.
2. Εξηγήστε αυτή την αποξύρανση. Χρησιμοποιήστε: το κέιμενο, το γράφημα, τον θεματικό χάρτη.
3. Σκεφτείτε πως θα είναι αυτή η περιοχή στο μέλλον. Πως μπορεί να συνεχίσει να αλλάζει;

Επιπλέον υλικό :

Η αποξύρανση της Θάλασσας της Αράλης σε γρήγορη κίνηση

Θεματικός χάρτης της περιοχής - Σύγκριση των Χρήσεων Γης του 1960 και του 2007

Επανέρχεται η Θάλασσα της Αράλης;