1. Παγκόσμιες μεταβολές χρήσεων γης

Παγκόσμιες χρήσεις γης και μεταβολές χρήσεων γης    (1/2)

Αυτό το φροντηστήριο θα σας καθοδηγήσει μέσα από τις παρακάτω ερωτήσεις. Τί είναι η κάλυψη γης και οι μεταβολές χρήσεων γης; Πως και γιατί γίνεται και που βρίσκεται πιο ευρέως;

Εργασίες:
1. Συγκρίνετε την παγκόσμια κατανομή της κάλυψης γης το 2000 με τη δυνατότητα βλαστικής διανομής (όταν η γη δεν είναι σπαρμένη από τον άνθρωπο), για παράδειγμα, στην Ευρώπη ή στη Βόρεια Αμερική.
2. Εξηγήσετε τις διαφορές. Ταξινομήσετε τα αίτια και τους παράγοντες στις ακόλουθες ομάδες: φυσικές και ανθρωπογενείς, άμεσες και έμμεσες, μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες.
3. Μαντέψτε τις μελλοντικές αλλαγές. Κατά τη γνώμη σας, ποιές ζώνες θα υποστούν τις μεγαλύτερες αλλαγές; Αιτιολογήσετε τη γνώμη σας!

Στην γεωγραφία η κάλυψη γης καθορίζεται ως η φυσική κατάσταση του εδάφους όπως και οι γεωργικές εκτάσεις, τα δάση, βουνά - και επίσης συμπεριλαμβάνει ορισμένες τεχνητές κατασκευές, όπως τα σπίτια και στους δρόμους (Meyer 1995).

 

Σήμερα, οι δορυφορικές πληροφορίες χρησιμοποιείται για την κατάρτιση της παγκόσμιας και περιφερειακής κάλυψης γης και των μεταβολών κάλυψης γης (Schinninger 2008).

Ποσοστά της διανομής κάλυψης γης
Ποσοστά της διανομής κάλυψης γης 2000.
Δεδομένα: Schinninger 2008

Οι μεγαλύτερες αλλαγές στην κάλυψη γης είχαν ως αποτέλεσμα στο παρελθόν μέσω μετασχηματισμών σε δάση και λιβάδια, σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και βοσκοτόπια. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα βοσκοτόπια έχουν συγκεντρωθεί στα τελευταία 300 χρόνια, αντιστοίχως, στα 460% και 560% (Klein Goldewijk 2001).

Πρόσθετο Υλικό:

Άμεση σύγκριση της κάλυψης γης 2000 και η δυνατότητα βλαστικής διανομής

Σχόλια για τις μεταβολές χρήσης γης