2. Temperatuurstraling

De klimaatcrisis (1/3)

De tijdreeksen van het Mauna Loa-observatorium in Hawaï

In een laboratorium van de U.S. Atmospheric and Oceanic Administration NOAA op de berghelling van de vulkaan Mauna Loa op het eiland Hawaï wordt sinds 1959 de CO2-concentratie gemeten op 3397 m boven zeeniveau. Dit is de langst beschikbare tijdreeks voor CO2 in de atmosfeer. Het documenteert de concentratie die op deze hoogte in Hawaï aanwezig is. Gemiddelde waarden die representatief zijn voor het hele aardoppervlak, weergegeven op de volgende pagina, zijn beschikbaar voor de periode vanaf 1979.

Zoom Sign
Mauna Loa observatorium

Het Mauna Loa Observatorium in Hawaï, VS.
Bron: NOAA.

De Mauna Loa tijdreeks wordt maandelijks bijgewerkt en gepubliceerd op internet. Naast grafieken zijn ook numerieke waarden beschikbaar. Het bevat ook de broeikasgassen methaan (CH4), distikstofoxide (N2O) en zwavelhexafluoride (SF6).

 

Links: Tijdreeks van atmosferische CO2 van maart 1959 tot oktober 2022. Maandelijkse gemiddelde waarden worden in rood weergegeven. De zwarte lijn sluit seizoensfluctuaties uit.
Rechts: Doorsnede van de tijdreeks van januari 2019 tot februari 2023. De verticale zwarte lijnen geven de onzekerheid van de gemeten waarde.
Bron: NOAA Mauna Loa Observatorium, Hawaï, VS.

De eenheid op de ordinaat van de twee grafieken is de molfractie van koolstofdioxide als de verhouding van deze component tot het totale aantal mol van alle componenten van lucht. Het wordt gegeven in ppm (parts per million), d.w.z. in delen per miljoen of 10-6. 400 ppm CO2 komt dus overeen met 400 miljoenste of 0,4 duizendste of 0,04 procent.

Vraag: de seizoensgebonden schommelingen.
Antwoord: