Waarom teledetectie gebruiken voor koraalrifonderzoek?

Sinds de late jaren '60 wordt ruimtefotografie gebruikt om het aardoppervlak waar te nemen. Sinds de eerste landsat-data vrijkwamen, werd er gezocht naar mogelijke applicaties in het koraalrifonderzoek en -management. Verschillende studies hebben sindsdien reeds gewezen op de bruikbaarheid van teledetectie in het voorzien van belangrijke informatie over koraalriffen.

Tanimbar
Het eiland Tanimbar (Indonesië) zoals gezien uit de ruimte. Bron: BELSPO, 2007.

De beschikbaarheid van nauwkeurige informatie over koraalriffen en de menselijke exploitatie van deze natuurlijke bronnen zijn van cruciaal belang voor toekomstige management strategieën om de koraalriffen te beschermen.

Het verkrijgen van deze informatie met behulp van teledetectie zorgt voor een inzicht in de natuurlijke variabiliteit en langetermijntrends van koraalriffen. Met deze achtergrond kunnen we de impact van nieuwe natuurlijke storingen door menselijke activiteiten beter inschatten.

Volgende gegevens kunnen verkregen worden met behulp van teledetectie:

  • Plaatsbepaling van de riffen. Daarvoor moet echter wel de samenstelling en opbouw van de zeebodem gekend zijn. Op deze manier kan bepaald worden waar we riffen kunnen aantreffen.
    Meer info bij bathymetrische kaarten.

  • Rifsoorten. Gebruik makend van deze informatie kan onderzocht worden welke processen actief zijn in het rif.
    Meer info bij geomorfologische zonering.

  • Informatie over de rifgemeenschappen en de omgeving (zeegras, naakte bodem…).
    Meer info bij bodemtypeclassificatie.

  • Veranderingen over de tijd in bovenstaande elementen. Teledetectie kan gebruikt worden om de negatieve invloeden van menselijke activiteit op het koraalrif te registreren, bijvoorbeeld de uitbreiding van stadscentra aan de kust.
    Ontdek zelf hoe nuttig monitoren van veranderingen kan zijn.

Kan teledetectie altijd gebruikt worden?

Helaas zijn er toch beperkingen aan het bestuderen van koraalriffen door middel van teledetectie.

Alleen koralen in ondiepe wateren zullen een reflectiewaarde hebben op satellietbeelden. Vanaf het punt dat alle golflengtes geabsorbeerd zijn door water (op een bepaalde diepte), kunnen er geen koralen meer herkend worden op satellietbeelden.

Het water mag ook niet te troebel zijn, zo niet wordt een onscherp beeld gecreëerd.

Een derde voorwaarde is een heldere hemel zonder al te veel bewolking. Dit levert grote problemen op in tropische gebieden waar de koralen meestal voorkomen.